Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
- poelendaelesingel
- pr. beatrixlaan
- schuttestraat
- slobberduinsepad
- stationsstraat
- strandweg

straatnamen T-V
straatnamen W-Z
foto's van Stationsstraat Koudekerke
De Stationsstraat in Koudekerke was vroeger bekend onder de naam Tramstraat en is ontstaan bij de aanleg van de tramspoorlijn van de N.V. Stoomtram Walcheren. Deze maatschappij liet naast de tramremise een rijtje woningen bouwen waarlangs een straat werd aangelegd. Pas in 1951 werd de naam van dit gedeelte van de Tramstraat officieel veranderd in Stationsstraat. Deze naam verwijst naar het station wat in het verlengde van dit straatje was aangelegd (nu is dit De Ruyterstraat). In 1951 reden er overigens al lang geen trams meer. De Stationsstraat verbindt nu de Dishoekseweg en de Boomgaard met elkaar en heeft geen zijstraten.
 
Stationsstraat te Koudekerke blank fotonr: R199 datum: 1905
toelichting: Links bevond zich de tramremise van de N.V. Stoomtram Walcheren (op de foto nog zonder spoor) en op de voorgrond de kolenloods. De woningen rechts aan de Stationsstraat zijn eveneens in aanbouw. Het grootste huis (rechts) was van de tramdirecteur. De eerste directeur was de heer G.C. Op ten Noort. Hij legde zijn functie na één jaar neer en werd opgevolgd door de heer J.P. Bakker die de functie tot zijn dood in 1945 uitoefende.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R199)   blank
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R202 datum: 1905
toelichting: Aanleg van de tramremise en het tramspoor aan de Stationsstraat te Koudekerke. Het voorterrein werd voor de bouw verhoogd en van drainage voorzien. In oktober 1905 werden er de eerste van tien rijen spoorstaven gelegd. Links van de locloods werd een watertoren opgericht. Langs het spoor verrezen telefoonpalen. Nadat het complex afgedaan had voor de trams is het tot 1979 voor industriële doeleinden gebruikt.
Na de uiteindelijke sloop van het complex werden er in 1989-1990 op deze plek geschakelde woningen gebouwd.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R202)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R200 datum: na 1905
toelichting: De tramremise van de N.V. Stoomtram Walcheren bestond uit meerdere gebouwen. Het linker gedeelte met drie sporen was in gebruik als locloods met hierachter een werkplaats voor locs en rijtuigen. Het rechter gedeelte was eveneens met drie sporen de feitelijke remise waar de rijtuigen werden gestald. Naast de loodsen aan de linkerzijde stond een watertoren waarmee de stoomketels gevuld konden worden. Rechts staat één van de zes gesloten goederenwagons die tot 1937 in dienst zijn geweest.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R200)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: T005 datum: 1905
toelichting: Een kijkje in de werkplaats voor locs en rijtuigen van de N.V. Stoomtram Walcheren. Achteraan lijkt een grote stoommachine te staan. De aandrijfband rechts ervan laat de as aan het plafond draaien en drijft zo de andere machines in de werkplaats aan. Rechts lijkt een grote draaibank te staan. Op de voorgrond is een smeerput zichtbaar. De twee werktuigen ernaast zijn bokken waarmee een locomotief omhoog kon worden gebracht. Zie ook foto T006 en T007.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T005)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: T006 datum: 1905
toelichting: Hier ziet u de andere kant van de werkplaats voor locs en rijtuigen van de N.V. Stoomtram Walcheren. De machines in de werkplaats werden door een stoommachine aangedreven. Links de smeerput met trapje tussen de tramrails. Achteraan staat directeur G.C. Op ten Noort die in 1906 werd opgevolgd door de heer J.P. Bakker. Zie ook foto T005 en T007.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T006)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: T007 datum: 1905
toelichting: Nogmaals de werkplaats voor locs en rijtuigen van de N.V. Stoomtram Walcheren. Hier staat bankwerker De Peute op zijn klompen bij de locomotief die van wielen wordt gelicht na een zogenaamde 'warmloper'. Rechts zien we één van de vier blokken waarmee dat gebeurde. Per blok waren twee man nodig, die met handkracht er twee uur over deden om de locomotief omhoog te krijgen. In totaal koste het dus zo'n zestien uur om het geheel omhoog en weer omlaag te krijgen. Zie ook foto T005 en T006.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T007)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R203 datum: na 1905
toelichting: De woning van de tramdirecteur, dhr. J.P. Bakker en een rij van tien arbeidershuisjes (nr. 8-26) stonden tegenover de rijtuigenloods aan de Stationsstraat. In 1905 werden de huisjes, die ook wel 't Rijtje' worden genoemd, door aannemer van Noppen gebouwd die ze hierna voor twee gulden per week verhuurde. Ze werden echter slecht onderhouden en waren soberder dan de gemiddelde arbeiderswoning uit die tijd. In 1918 nam de N.V. Stoomtram Walcheren de huisjes over. Op de achtergrond is de wachtkamer bij het perron zichtbaar. Aanvulling? Reageer!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R203)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R206 datum: 14 april 1931
toelichting: Tien arbeiderswoningen aan de Stationsstraat 8-26 te Koudekerke. De foto is vermoedelijk gemaakt tijdens feestelijkheden bij het 25 jarig jubileum in 1931. De huisjes hebben enige neorenaissance invloeden en zijn opgetrokken met een rode machinale vormbaksteen, sier- metselwerk, fries en enkele horizontale pleisterwerk banden. De gevels bevatten rechthoekige houten schuiframen in T-vensters waarvan er enkele zijn gerenoveerd. Tussen de woningen zijn vijf kleine poortjes opgenomen die toegang verschaffen tot het achterterrein.
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R206)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R204 datum: ca 1950
toelichting: Tien arbeiderswoningen aan de Stationsstraat 8-26 te Koudekerke met aan het eind van de straat (nr. 2-6) drie grotere panden waarvan de laatste de directeurswoning was. De lijstgevels hebben een eenvoudige kroonlijst. De nok van het doorlopende zadeldak ligt evenwijdig aan de voorgevel en is gedekt met gesmoorde kruispannen. Nr. 6 heeft een dwarse mansardekap en nr. 4. heeft een plat dak.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R204)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: L033 datum: jaren 80?
toelichting: Voor de arbeiderswoningen aan de Stationsstraat te Koudekerke poseert Piet Cijvat met zijn fiets.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (L033)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R215 datum: ca 1910
toelichting: Het grootste huis werd bewoond door de directeur van de N.V. Stoomtram Walcheren en zijn vrouw. Het hele rijtje huizen was opgetrokken met een zelfde rode machinale vormbaksteen, sier- metselwerk en enkele horizontale pleisterwerk banden. De laatste drie woningen waren groter en hadden een allen een afwijkende kapvorm. De directeurswoning heeft kenmerken van de chaletstijl en stond aan het begin van het straatje en was voorzien van balkon, erker en zolderverdieping. De dakrand was fraai versierd.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R215)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R218 datum: ca 1910
toelichting: Het grootste huis werd bewoond door de directeur van de N.V. Stoomtram Walcheren en zijn vrouw. Hier zittend op het terras met staand hun dienstbode. De directeurswoning heeft kenmerken van de chaletstijl en stond aan het begin van het straatje en was voorzien van balkon, erker en zolderverdieping. De dakrand was fraai versierd. Het hele rijtje bevatte rode machinale vormbakstenen met siermetselwerk en enkele horizontale pleisterwerk banden. De laatste drie woningen waren groter en hadden een allen een afwijkende kapvorm.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R218)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R201 datum: ca 1930
toelichting: Directeur van de N.V. Stoomtram Walcheren was de heer J.P. Bakker. Hier staat hij naast zijn Chevrolet met kenteken K8508, waarin zijn echtgenote reeds plaats heeft genomen. Ze staan afgebeeld voor hun woning aan de Stationsstraat 2 waarbij een prachtige tuin hoorde. Later verrees aan de Prinses Beatrixlaan een nieuwe directeurswoning. De oude directeurswoning is op zaterdag 23 januari 1982 uitgebrand en is hierna gesloopt. In 1983 werden op deze plek drie premie A woningen gebouwd door aannemer Flipse uit Koudekerke.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R201)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R207 datum: 1906-1937
toelichting: Vanaf de Stationsstraat kijken we hier in de richting van het wachtlokaal en het perron waar zojuist een stoomtram naar Middelburg vertrekt. Rechts hiervan stond de kolenloods. De woning links is Dishoekseweg 1. De boer op de voorgrond is Gilles Stroo.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R207)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R213 datum: 14-04-1906
toelichting: Vanaf het station in Koudekerke kon men naar Middelburg of Vlissingen reizen. Bij de wissel stond een speciaal vervaardigd seinlicht (met groen of rood licht) dat werd bediend door wisselwachter Jan Maas die op 1 november 1927 met pensioen ging. De seininstallatie werd 's avonds verlicht door een petroleumlamp. Directeur J.P. Bakker in hoogsteigen persoon heeft het seinlicht omvergereden met zijn Chervolet toen hij achteruit uit zijn garage reed. Dit feit symboliseerde feitelijk het einde van het personenvervoer per stoomtram in Koudekerke. Aanvulling? Reageer!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R213)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R209 datum: 1906-1937
toelichting: De dienstwoning (links) en goederenloods met wachtlokaal (rechts plat dak) bij het perron te Koudekerke. De foto is genomen vanaf de Dishoekseweg en erop staan Jan en Neeltje Luiks met hun dochter Pieternella. In de wachtruimte dreef de echtgenote van de tramwerker een café waarin alleen bier, koffie en limonade werden geschonken. In 1916 werd te Koudekerke het stationsgebouw met wachtlokaal door het leger als bivak in geannexeerd. Voor de reizigers werd toen naast het station een tijdelijk houten wachtkamer geplaatst.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R209)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R214 datum: 1906-1937
toelichting: De dienstwoning (links) en goederenloods met wachtlokaal (rechts plat dak) bij het perron te Koudekerke. De foto is genomen vanaf de Dishoekseweg. In de wachtruimte dreef de echtgenote van de tramwerker een café waarin alleen bier, koffie en limonade werden geschonken. In 1916 werd te Koudekerke het stationsgebouw met wachtlokaal door het leger als bivak in geannexeerd. Voor de reizigers werd toen naast het station een tijdelijk houten wachtkamer geplaatst.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R214)    
fotonr: T012 datum: na 1923
toelichting: Vanaf het perron te Koudekerke kijken we hier in de richting van de Stationsstraat met rechts het stationsgebouw. De tram uit Middelburg komt juist aan en zal rechts afbuigen om aan het perron tot stilstand te komen. Links op de achtergrond staat de watertoren, die naast de locomotievenwerkplaats stond. In 1923 werd een derde standpijp voor waternemen geplaatst, zodat ook de langere trams naar Domburg aan het perron water konden nemen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Stationsstraat te Koudekerke
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T010)   DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T012)
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R208 datum: 14-04-1906
toelichting: Aankomst van de Stoomtram Walcheren op het perron van Koudekerke tijdens de openingsrit op 14 april 1906. Aan het begin van het perron bevond zich de wachtlokaal met de goederenloods en de dienstwoning van de tramwerker. Rechts hierachter, op de achtergrond, de bebouwing aan de Stationsstraat en de Dishoekseweg.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R208)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R219 datum:14-04-1906
toelichting: Aankomst van de stoomtram te Koudekerke tijdens de openingsrit. De N.V. Stoomtram Walcheren begon met zes rijtuigen van het merk Allan (AB 1-6). Er werden er al snel twee bijbesteld bij concurrent Pennock (AB 7+8). De acht rijtuigen waren praktisch gelijk. Er was een 'Afdeling Eerste klas' met 12 zitplaatsen (rode pluche) en twee 'Afdelingen Tweede klas' met 21 en 14 zitplaatsen (houten banken). Ze werden met petroleumlampen verlicht en waren met noodremtrekkers en afvalbakjes uitgerust. Op elk rijtuig waren aan voor- en achterzijde balkons met 10 staanplaatsen.
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R219)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R220 datum: 1906
toelichting: Het instappen der passagiers te Koudekerke. Eind 1937 werden vijf rijtuigen verkocht. Er werden er drie geplaatst op scheepswerf De Schelde als kantoor, de andere twee eindigden als kleedlokaal op een voetbalveld! Naast reizigers werden ook vracht vervoerd zoals suikerbieten, aardappelen, uien, post, vee en kolen. In Vlissingen kon worden overgeladen op spoorwagens en in Middelburg op schepen (Loskade). Van 1913 tot 1933 was een groenteveiling te Vlissingen op de lijn aangesloten. Van 1919 tot 1938 bevoorraadde de tram de cichoreifabriek in Koudekerke.
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R220)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R221 datum: 1906
toelichting: De man met de bolhoed (zie pijltje) is P.J. Terwoert jr., hij was Gemeente secretaris van Koudekerke en staat hier op het perron van de N.V. Stoomtram Walcheren in Koudekerke. Het personenvervoer was in de zomer- maanden zeer lucratief. Het station te Koudekerke, met zijn hoge perron en aan weerszijden een tram, bood een zeer levendig schouwspel. Op het station werd de post en de goederen gelost en geladen. Publiek verpoosde in de tram of de wachtruimte van het station.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R221)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: J036 datum: 1906
toelichting: Piet Maas ('de boer'), met bolhoed is net als de meeste anderen op het perron in dracht gekleed. De gemeentesecretaris P.J. Terwoert jr. (eveneens met bolhoed) is al op z'n burgers. De foto werd begin 1906 gemaakt, kort na de ingebruikname van de Stoomtram Walcheren, op het perron te Koudekerke. Hier kijkt men in noordelijke richting.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (J036)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R210 datum: 1906/1907
toelichting: Vertrek van de Stoomtram Walcheren van het perron Koudekerke met achteraan een van de gesloten goederenwagons (merk Allan) De gesloten (post)wagens waren crème kleurig met ventilatieschuiven in zij- en kopwanden zodat er ook bederfelijke goederen zoals melk konden worden vervoerd. De open goederenwagens werden onder andere ingezet als steenwagens (basalt) voor de zeedijk bij Westkapelle. Er waren ook open veewagens voor het vee. Rechts de bebouwing aan de Stationststraat.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R210)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: T013 datum: 1906-1937
toelichting: Foto van de stoomtram met locomotief nr. 2 met Kees Dingemans (lijnwachter en reserve-wisselwachter) bij de rijtuigenloods aan de Stationsstraat te Koudekerke. De locs hadden een stoomdruk van 14 atmosfeer en werden gestookt op kolen. De cilinders hadden een slag van 35 cm en een diameter van 27,5 cm terwijl de drijfwiel diameter 80 cm bedroeg. De totale trekkracht was 3230 kg en de locs wogen geladen (1800 liter water en 500 kg kolen) ca 17.000 kg.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T013)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: R211 datum: 1926
toelichting: In het voorjaar van 1926 verschenen deze twee autobussen in Koudekerke. De N.V. Stoomtram Walcheren verzette zich niet tegen de activiteiten van de NV Autobusdiensten Walcheren, het was tenslotte onderdeel van hetzelfde bedrijf. Hier staan de eerste bussen, een 'Dion-Bouton' en daarachter een 'Chevrolet', met daarvoor de eerste chauffeurs De Lange en Abrahamse. Hiernaast staan Arjaan Louwerse, Jan Verstraate en Kees de Wijze voor de 5e locomotief. Dit was de reservelocomotief.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R211)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T008 datum: 1-7-1927
toelichting: Stoomlocomotief nr. 3 van de N.V. Stoomtram Walcheren staat op het perron te Koudekerke klaar voor vertrek naar Vlissingen. De rijtuigen op deze foto uit de serie AB 1 t/m 6 werden in 1906 aangeschaft en liepen op twee draaistellen en hadden gesloten balkons waarop vier klapzetels waren aangebracht. De rijtuigen hadden twee afdelingen 2e klasse met 14 en 21 zitplaatsen en één afdeling 1e klasse met 12 zitplaatsen. De verlichting werkte op petroleum. In 1907 werden nog twee rijtuigen volgens dit model bijgebouwd.
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T008)    
Stationsstraat te Koudekerke   Stationsstraat te Koudekerke
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T010)   DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (R212)
fotonr: T010 en R212 datum: 14 april 1931
toelichting: De N.V. Stoomtram Walcheren bestond 25 jaar op 14 april 1931. Een erepoort, met de nationale kleuren groen, bloemen en wimpels, hoorde daar toen zeker bij. Links was het wapen van Zeeland afgebeeld en rechts het wapen van Koudekerke. Het opschrift luidde: "N.V. Stoomtram Walcheren - 14 april 1906-1931". Deze erepoort aan het begin van de Stationsstraat en de erepoort voor het kantoor werden door het personeel opgericht. De vijf locomotieven voerden een jubileumschild en de rijtuigen reden omkranst. Aanvulling? Mail de webmaster!
 
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: T009 datum: 14-4-1931
toelichting: Tijdens het 25-jarig jubileum van de N.V. Stoomtram Walcheren op 14 april 1931 werd deze foto voor het kantoor aan de Stationsstraat gemaakt. Van links naar rechts staan hier Jacobus Maas (boekhouder), J.P. Bakker (directeur), mejuffrouw Luiks, mevrouw Bakker, W.J. Roose (controleur), de heer Van Woelderen (burgemeester Vlissingen), Contant (wethouder Koudekerke), A. Bakker (burgemeester Koudekerke), mejuffrouw Kleinepier (dienstbode), H.C. Ghijsen , commissaris Van Marle (Nederlandsche Vereniging Spoor- en Tramwegen). Aanvulling? Reageer!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T009)    
Stationsstraat te Koudekerke   fotonr: T014 datum: 14-4-1931?
toelichting: Vermoedelijk is deze foto gemaakt tijdens het 25-jarig jubileum van de N.V. Stoomtram Walcheren. Links zijn de arbeiderswoningen te zien met rechts hiervan de werkmeesterswoning, het kantoor en de directeurswoning. De voorste auto was de Chervolet van directeur J.P. Bakker. De auto erachter zal van een van de andere genodigden zijn geweest.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T014)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: R198 datum: ...
toelichting: Vertrekkende tram van de N.V. Stoomtram Walcheren. Er wordt nog even geposeerd op het perron van Koudekerke. Namen van de personen zijn niet bekend.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (R198)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: R216 datum: 15-8-1933
toelichting: Stoomlocomotief nr. 3 komt hier met twee open wagons en een dichte goederenwagon aan in Koudekerke vanuit de richting van Vlissingen. De tram moest hier wachten op die uit Middelburg. Goederenvervoer vond met uitzondering van het bietenvervoer niet zo vaak plaats. Links is nog net een puntje van de bijzondere seinlamp te zien.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (R216)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T021 datum: 15-8-1935
toelichting: Hier is het rangeerterrein te Koudekerke te zien. Rechts één van de twee personenrijtuigen, die in 1923 werden gekocht van de Geldersch Westfaalsche Stoomtram Maatschappij ten behoeve van de Schelde-arbeiders, die vervoerd werden van Westkapelle naar Vlissingen. De originele draaistellen hadden een spoorbreedte van 750mm en werden verbouwd tot 1067mm. Zoals op de foto te zien is hadden deze rijtuigen een balkon.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (T021)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T020 datum: 17-02-1927
toelichting: Tijdens dikke mist vond 's morgens op de Nieuwe Vlissingseweg bij de ijsbaan een aanrijding plaats tussen de stoomtram en een elektrische tram. De stoomtram naar Middelburg was juist voor de tramkruising gestopt. Conducteur A. Janse had het sein veilig gegeven omdat hij dacht dat de kruising vrij was maar nadat de stoomtram was opgetrokken zag machinist D. Heilbron toch de elektrische tram aankomen. Een botsing was niet te voorkomen en het volle personenrijtuig werd geraakt waarbij enkele passagiers door glas licht gewond raakten. Hier staat de beschadigde wagon bij de remise.
STOOMTRAM WALCHEREN (T020)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T022 datum: 17-02-1927
toelichting: Hier staat de beschadigde wagon die betrokken was bij de aanrijding op de mistige ochtend van 17 februari 1927. De stoomtram van Domburg naar Middelburg was bij het kruispunt bij de ijsbaan op de Nieuwe Vlissingseweg op de elektrische tram van Middelburg naar Vlissingen gebotst en werd hierna naar de remise in Koudekerke overgebracht. Op de achtergrond zijn de woningen van 't Rijtje te herkennen. Zie ook foto T020.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (T022)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T011 datum: 31-12-1937
toelichting: Tijdens de laatste rit van de stoomtram van Middelburg naar Koudekerke werd er, voordat de rijtuigen in de remise werden gestald, nog even voor de fotograaf geposeerd: Van links naar rechts: werkmeester Langeraad en zijn vrouw, mevr. Bakker, directeur J.P. Bakker, mevr. Maas, Jacobus Maas (boekhouder), moeder van mej. Luiks, mej. Luiks, J. de Witte (machinist), W. Kokelaar (machinist), P. van Breda (machinist), wisselwachter en lijnwerker Wondergem, M. Wijkhuijs (conducteur). Op tram no. 2: machinist J. Verstraate.
Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (T011)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: R223 datum: 1938
toelichting: Poserend trampersoneel van de N.V. Stoomtram Walcheren bij de afbraak van de tramlijn. Links staan mevrouw Luiks en Jacobus Maas. Jacobus Maas trad op 7 juni 1906 als klerk in dienst bij de SW voor f 650,- per jaar. Hij kreeg hierbij de modelinge verzekering dat als het de tram goed ging, het hem ook goed zou gaan. Hij maakte lange dagen, van 8:00 tot 19:30 met een middagpauze van twee uur en vier vrije dagen per jaar. Jacobus Maas eindigde zijn loopbaan als boekhouder.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (R223)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: R224 datum: 1906-1937
toelichting: De postbagagewagons (C101 en C102) werden in 1906 aangeschaft door de N.V. Stoomtram Walcheren. Ze waren van het merk Allan en waren uitgevoerd met een bagage- en postcompartiment die door een houten schot van elkaar waren afgescheiden. de heer J.J. Blankert heeft als postconducteur 1e klasse vele jaren meegereden en sorteerde dan onderweg de post die aan de postbestellers in de dorpen werd afgegeven.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (R224)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: R225 datum: 1906-1937
toelichting: De waterwagon (H601) van de N.V. Stoomtram Walcheren werd nooit gebruikt voor het eigenlijke doel waarvoor deze was aangeschaft, namelijk de watervoorziening te Koudekerke. Deze werd wel ingezet tijdens langdurige periodes van droogte voor de bevloeing van landbouwgronden langs de tramlijn.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (R225)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: R226 datum: 1938
toelichting: Sloop van goederenwagons van de N.V. Stoomtram Walcheren.

Aanvulling? Mail de webmaster!
STOOMTRAM WALCHEREN (R226)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T016 datum: 1938
toelichting: Sloop van een personen- wagon van de N.V. Stoomtram Walcheren. Op de achtergrond is de watertoren te zien.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T016)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T019 datum: 1937-1947
toelichting: In verband met de invoering van de autobusdiensten werd in 1926 een houten stalling voor autobussen gebouwd. Te Koudekerke werd in 1927 een gedeelte van een kolenloods omgebouwd tot autobusstalling. Tijdens de inundatie stonden de bedrijfsgebouwen te Koudekerke onder water en werd het bedrijf kort na de droogmaking in 1947 naar Middelburg overgebracht. Op de foto zijn de gebouwen inmiddels als busremise in gebruik. Later verstigde zich hier ijzergieterij Boddaert en werd het terrein bekend als het terrein van constructiebedrijf Thomassen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T019)    
Constructiebedrijf Thomassen   fotonr: L004 datum: ca 1985
toelichting: Vrachtwagen van bodedienst A. Luteijn bij het voormalige constructiebedrijf Thomassen, enkele jaren voor de sloop van het complex.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (L004)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: T003 datum: ca 1988
toelichting: Vlak voor de sloop van de voormalige remise van de N.V. Stoomtram Walcheren werd deze foto gemaakt van het inmiddels verlaten en vervallen complex Thomassen. Nadat de remise zijn functie verloor werd deze gebruikt als fabrieksgebouw en werd de gevel van de remise aangepast en voorzien van een borstwering met twee grote 20-ruits ramen en een stalen schuifdeur. De stalen loods links en het stenen gebouw rechts zijn later gebouwd.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (T003)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: O005 datum: 1988
toelichting: Sloop van de voormalige remise van de N.V. Stoomtram Walcheren door sloopbedrijf Sagro.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (O005)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: O006 datum: 1988
toelichting: Sloop van de voormalige remise van de N.V. Stoomtram Walcheren door sloopbedrijf Sagro.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (O006)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: O007 datum: 1988
toelichting: Sloop van de voormalige remise van de N.V. Stoomtram Walcheren door sloopbedrijf Sagro. Op de achtergrond is de Stationsstraat zichtbaar.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (O007)    
Stoomtram Walcheren   fotonr: O008 datum: 1988
toelichting: Na de sloop van de voormalige remise van de N.V. Stoomtram Walcheren. Hier is op de voorgrond de Stationsstraat zichtbaar. Daar staat een oude Bedford van de gemeente Valkenisse. Op de achtergrond ziet u de woningen aan het Meulpad uit 1982.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DE STATIONSSTRAAT TE KOUDEKERKE (O008)    

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 13 07 2021

locatie:
Stationsstraat, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. R: archief J. Roose
afb. T: Theo Meijers
afb. O: Onno Wielemaker

geraadpleegde bronnen:
- archief J. Roose
- Ria Roose-van Noppen
- Theo Meijers
- Onno Wielemaker
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Koudekerke in oude ansichten, Zaltbommel, 1975
- Roose, J. en Roose, W.P., Kent u ze nog... die van Koudekerke, Zaltbommel, 1981
- Roose, J. en Roose, W.P., Ons dorp Koudekerke, 1930-1960, Klaaswaal, 1993
- Davidse, P., Ons dorp Koudekerke, deel 2, Klaaswaal, 2003
- Broere, L., De stoomtram op Walcheren. Deel 1: Middelburg-Domburg, Vlissingen-Domburg, Klaaswaal, 1992
- www.krantenbankzeeland.nl