Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
- ter poorteweg
- tramstraat
- verl. dishoekseweg
- vlissingsesingel
- vlissingsestraat

straatnamen W-Z
foto's van Vlissingsestraat Koudekerke
De Vlissingsestraat is van oudsher de belangrijkste verbindingsweg tussen Koudekerke en Vlissingen geweest en heeft in de afgelopen eeuwen meerdere namen gehad. Voordat de weg bestraat werd in 1853 stond deze bekend als de Koudekerkse Zandweg, hierna als de Straatweg van Vlissingen naar Koudekerke. Een heuse 'commissie van beheer en toezicht', zag toe op het onderhoud en de verpachting van de tolheffing, die op deze weg was ingesteld. In de commissie zaten de burgemeesters en secretarissen van beide gemeenten. Later werd enige tijd de benaming Vlissingseweg gebruikt.

Het eerste gedeelte van de Vlissingsestraat vanaf het Dorpsplein tot aan de kruising met de Kerkhoflaan werd in 1928 als Tramstraat aangeduid. Vanaf die kruising liep de Vlissingsestraat vroeger door tot aan de huidige rotonde op de Prinses Beatrixlaan. Sinds 1951 is dit gedeelte van de Vlissingsestraat hernoemd als Kerkhoflaan. Vanaf de huidige rotonde vervolgde de Vlissingsestraat haar weg in zuidwestelijke richting langs de buitenplaatsen 'Moesbosch' en 'Der Boede' tot de gemeentegrens met Vlissingen. Na de grenswijziging in 1966 viel een groot gedeelte van de straat binnen de gemeente Vlissingen en werd dit gedeelte van de Vlissingsestraat vanaf de gemeentegrens op 25 maart 1968 omgedoopt tot Koudekerkseweg en op 5 februari 1969 in Gerbrandystraat.

Tegenwoordig loopt de Vlissingsestraat vanaf de kruising met de Kerkhoflaan, Prinses Beatrixlaan en Drakensteynlaan in zuidelijke richting door tot de gemeentegrens waar de weg zich als Gerbrandystraat voortzet. De Vlissingsestraat heeft de volgende zijstraten: Koksweg, Ter Poorteweg, Galgeweg, Jacoba van Beierenweg, Lammerenburgweg en tenslotte de Vlissingse Kleiweg.
 
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: N067 datum: 1993
toelichting: Op deze luchtfoto is het eind van de Kerkhoflaan zichtbaar die aansluit op de Prinses Beatrixlaan en de Vlissingsestraat. De bouw van de wijk Koningshof is in volle gang. Dat was ook het onderwerp van deze kaart, namelijk de verhuizing van de familie Roose.

Zie ook: Kerkhoflaan en Prinses Beatrixlaan.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (N067)    
Vlissingsestraat te Koudekerke blank fotonr: R168 datum: ...
toelichting: De Vlissingsestraat liep vroeger vanaf deze bocht door tot aan het Dorpsplein waar de dakruiter van de kerk te zien is. Bij de auto staat mevrouw van Noppen-Boone, rechts lag het land van Kesteloo. Nu begint hier zo'n beetje de Kerkhoflaan en ligt er een grote rotonde. Het huis links op nr. 12 uit 1910 heeft een lijstgevel in roodbruine machinale vorm- baksteen in kruisverband met eenvoudig hoofdgestel, gele baksteenkoppen in strekken en geprofileerde geglazuurde rode raamdorpelstenen. Het zadeldak is gedekt met rode tuile du nord dakpannen. Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R168)   blank
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R776 datum: februari 1922
toelichting: De Vlissingsestraat maakte hier vroeger een grote bocht naar de voormalige Molenweg (nu is dit de Ter Poorteweg). Later werd deze bocht er uit gehaald, waardoor de situatie bestond zoals hier weergegeven. Tegenwoordig ligt de weg nog iets meer naar het westen langs de linker boerderij van voormalig wethouder Jasperse. De boerderij in het midden is die van de familie Aarnoutse waar tegenwoordig een theeschenkerij en minicamping gevestigd zijn. De naam van de afgebeelde personen is niet bekend.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R776)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: F001 datum: ca 1930
toelichting: Villa 'Schoonzicht' aan de Vlissingsestraat 20 te Koudekerke. Het huis is omstreeks 1920 door de fam Visvliet gebouwd. In de jaren zeventig woonde mevrouw Gabrielse er. Omdat één van de huisgenoten in een rolstoel zat waren toen boven alle vertrekken met deuren aan elkaar verbonden. Toen de huidige eigenaren het kochten was dat nog zo. Het meisje in klederdracht is hoogst waarschijnlijk Jannetje de Graaf-Brasser, de schoonmoeder van de huidige bewoners, de familie Fleurbaaij.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (F001)    
fotonr: R413 datum: voor 1910
toelichting: Nadat in 1853 de weg naar Vlissingen was bestraat, werd aan de Vlissingsestraat nr. 17 het hier afgebeelde tolhuisje gebouwd. Het draagt de toepasselijke naam 'De Tol'. Het werd destijds door tolgaarder Willem van der Heyden, z'n dochter Dina en vrouw Jewan Visser bewoond. Willem bleef tolgaarder tot zijn dood in 1910 waarna zijn jongste zoon Willem de tolheffing voortzette. Op het bord stonden de toltarieven voor het passeren. Een los paard kostte vijf cent en voor een hondenkar met een hond betaalde men één cent. Het huisje heeft dienst gedaan tot de tolheffing werd afgekocht en opgeheven. Het huisje is later als woonhuis in gebruik genomen en verbouwd.

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R407)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R496 datum: 1906
toelichting: Villa 'Moesbosch' bestaat uit een rechthoekig grondplan van twee bouwlagen en een mezzanine (dit is een tussenverdieping) onder een vrijwel plat dak, dat door een lage houten borstwering in de vorm van een opzetstuk gemaskeerd wordt. De gevels en plattegronden zijn symmetrisch en classicistisch van opzet. De op het oosten gelegen voorgevel bestaat uit vijf traveeën met een iets naar voren springende middentravee, waar zich de entree bevindt. Op beide woonlagen zijn hoge H-vensters met persiennes aangebracht.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R496)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R500 datum: ca 1940
toelichting: Hier is de oostzijde van villa 'Moesbosch' te zien met de open veranda. De buitenplaats als geheel, dus met park en grafkelder, heeft de status gekregen van Historische Buitenplaats. Het herenhuis en het koetshuis hebben de status van Rijksmonument. Het huis is op de monumentenlijst opgenomen door het 'algemeen belang' vanwege de ouderdom, de karakteristieke laat negentiende-eeuwse classicistische architectuur en vanwege het gaaf bewaarde in- en exterieur als middelpunt van de historische aanleg.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R500)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R503 datum: ca 1940
toelichting: Vanaf de Vlissingseweg voert een breed grindpad naar het druppel- vormige grindplein voor 'Moesbosch'. Ten zuiden aan dit plein bevindt zich het eerder besproken koetshuis uit 1692 en iets verder de tuinmanswoning welke ongeveer naast het herenhuis staat. Rechts van het pad bevinden zich grasvelden met solitairen. Deze staan ook ten noorden van het huis in de hoek van de Galgeweg en de Vlissingseweg. Ondanks de herbeplanting in 1947 kon de oorspronkelijke achttiende-eeuwse tuin met vijver aan die zijde van het huis tot 2006 nog ruwweg worden herkend.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R503)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: u035 datum: 1940-1944
toelichting: Reeds in 1936 was er in Koudekerke een afdeling van het Rode Kruis opgezet. Burgemeester Dregmans, die voorzitter was, had hier eigenhandig voor gezorgd. Tijdens de oorlogsjaren was de commandopost gevestigd in villa Moesbosch. Naast hulp in Koudekerke verleenden zij deze ook in Vlissingen en Souburg op 15, 19 en 20 augustus 1943 toen daar bij bombardementen 66 mensen omkwamen. De villa bood naast het Rode Kruis ook onderdak aan 40 Duitse militairen. Vermoedelijk staat het gehele gezelschap hier voor Moesbosch op de foto. Op 15 oktober 1944 verhuisde het Rode Kruis naar het gemeentehuis.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (U035)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R498 datum: 1945-ca1950
toelichting: Tegen de rechter zijgevel (noordgevel) van villa 'Moesbosch' was oorspronkelijk alleen een open veranda aangebracht, welke later dichtgemaakt is en als serre dienst deed door er glas aan toe te voegen. De serre is samengesteld uit gietijzer en glas, met erboven een veranda. Links is het koetshuis te zien. Dit gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en stamt uit 1692, getuige de jaartalankers in de topgevel. De foto moet enkele jaren na de inundatie zijn gemaakt omdat de bomen rond het huis zijn verdwenen.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R498)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE132 datum: januari 1964
toelichting: Voorzijde villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [85.274].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE132)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE133 datum: februari 1972
toelichting: Voorzijde villa 'Moesbosch'

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.692].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE133)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE134 datum: februari 1972
toelichting: Close-up van het balkon aan de voorgevel van villa 'Moesbosch' met smeedijzeren hekwerk, vazen, ondersteund door forse, rijk versierde, consoles en eenvoudige spijlen. Voor de ramen op de verdieping bevinden zich gietijzeren hekjes en persiennes.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.693].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE134)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE135 datum: februari 1972
toelichting: Tegen de linker zijgevel van villa 'Moesbosch' is over beide bouwlagen een vroeg 20e-eeuwse liftschacht in baksteen gebouwd, welke overigens niet meer in gebruik is. Hiervoor is een garage gebouwd.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.695].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE135)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE136 datum: februari 1972
toelichting: Tegen de rechter zijgevel (noordgevel) van villa 'Moesbosch' was oorspronkelijk alleen een open veranda aangebracht, welke later is dichtgemaakt en als serre dienst deed. De serre is samengesteld uit gietijzer en glas, met erboven een veranda.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.694].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE136)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE137 datum: februari 1972
toelichting: Achtergevel villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.696].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE137)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE138 datum: februari 1972
toelichting: Aan het voorplein van villa 'Moesbosch', ten zuidoosten van het landhuis bevindt zich het oudste gebouw van het landgoed. Het is een bakstenen koetshuis van één bouwlaag. Dit gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en stamt uit 1692, getuige de jaartalankers in de topgevel.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.697].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE138)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE139 datum: februari 1972
toelichting: Hier ziet u de kamers op de parterre van villa 'Moesbosch'. Opvallend zijn de fraaie hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.703].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE139)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE140 datum: februari 1972
toelichting: De schouw (Empirestijl) in de woonkamer van villa 'Moesbosch' komt net als het toilet oorspronkelijk uit een huis te Rotterdam. De kamer heeft hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.704].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE140)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE141 datum: februari 1972
toelichting: De schouw (Empirestijl) in de woonkamer van villa 'Moesbosch' komt net als het toilet oorspronkelijk uit een huis te Rotterdam.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.705].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE141)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE142 datum: februari 1972
toelichting: Villa 'Moesbosch' heeft hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds. Hier ziet u een detail van het stucwerk op de schouw en het plafond in de woonkamer.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.706].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE142)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE143 datum: februari 1972
toelichting: Villa 'Moesbosch' heeft hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds en schouwen. Hier ziet u het plafond in de parterre.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.707].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE143)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE144 datum: februari 1972
toelichting: Villa 'Moesbosch' heeft hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds. Hier ziet u het plafond in de zitkamer.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.702].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE144)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE145 datum: februari 1972
toelichting: Keuken met schouw in villa 'Moesbosch'. De oorspronkelijke schildpadtegels in de keuken zijn nu verborgen achter zogenaamde 'witjes'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.710].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE145)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE146 datum: februari 1972
toelichting: Waterpomp in de keuken van villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.711].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE146)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE147 datum: februari 1972
toelichting: De schouw (Empirestijl) in de woonkamer van villa 'Moesbosch' komt net als het toilet oorspronkelijk uit een huis te Rotterdam.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.712].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE147)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE148 datum: februari 1972
toelichting: Villa 'Moesbosch' bevat een steektrap met en neo-Lodewijk XIV trappaal en hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.698].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE148)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE149 datum: februari 1972
toelichting: Villa 'Moesbosch' bevat een steektrap met en neo-Lodewijk XIV trappaal en hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.699].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE149)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE150 datum: februari 1972
toelichting: Villa 'Moesbosch' bevat een steektrap met en neo-Lodewijk XIV trappaal en hoge neo-Lodewijk XV stucplafonds. Hier ziet u trap op de verdieping waar zich een daklicht boven bevindt.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.700].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE150)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE151 datum: februari 1972
toelichting: Slaapkamer op de 1e verdieping van villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.708].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE151)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE152 datum: februari 1972
toelichting: Schouw in slaapkamer op de 1e verdieping van villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.709].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE152)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE153 datum: februari 1972
toelichting: Studeerkamer op de 1e verdieping van villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.701].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE153)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE154 datum: februari 1972
toelichting: De lichtkap op zolder boven het daklicht in de traphal in villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.714].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE154)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE155 datum: februari 1972
toelichting: Mogelijk is alleen het tongewelf onder de villa 'Moesbosch' een overblijfsel van een eerder huis dat op deze plaats heeft gestaan. Tegenwoordig is deze kelder in gebruik als wijnkelder.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [192.713].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE155)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE156 datum: juli 1999
toelichting: Overzicht over het park kijkend in de richting van villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.700].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE156)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE157 datum: juli 1999
toelichting: Voorgevel villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.701].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE157)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE158 datum: juli 1999
toelichting: Close-up van het balkon aan de voorgevel van villa 'Moesbosch' met smeedijzeren hekwerk, vazen, ondersteund door forse, rijk versierde, consoles en eenvoudige spijlen. Voor de ramen op de verdieping bevinden zich gietijzeren hekjes en persiennes.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.711].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE158)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE159 datum: juli 1999
toelichting: Tegen de linker zijgevel van villa 'Moesbosch' is over beide bouwlagen een vroeg 20e-eeuwse liftschacht in baksteen gebouwd, welke overigens niet meer in gebruik is. Hiervoor is een garage gebouwd.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.703].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE159)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE160 datum: juli 1999
toelichting: Tegen de rechter zijgevel (noordgevel) van villa 'Moesbosch' was oorspronkelijk alleen een open veranda aangebracht, welke later is dichtgemaakt en als serre dienst deed. De serre is samengesteld uit gietijzer en glas, met erboven een veranda.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.706].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE160)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE161 datum: juli 1999
toelichting: Overzicht achtergevel villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.704].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE161)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE162 datum: juli 1999
toelichting: Achtergevel villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.705].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE162)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE163 datum: juli 1999
toelichting: Aan het voorplein van villa 'Moesbosch', ten zuidoosten van het landhuis bevindt zich het oudste gebouw van het landgoed. Het is een bakstenen koetshuis van één bouwlaag. Dit gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en stamt uit 1692, getuige de jaartalankers in de topgevel.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.707].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE163)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE164 datum: juli 1999
toelichting: Aan het voorplein van villa 'Moesbosch', ten zuidoosten van het landhuis bevindt zich het oudste gebouw van het landgoed. Het is een bakstenen koetshuis van één bouwlaag. Dit gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en stamt uit 1692, getuige de jaartalankers in de topgevel.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.708].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE164)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE165 datum: juli 1999
toelichting: Stalgedeelte van koetshuis bij villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.713].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE165)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE166 datum: juli 1999
toelichting: Interieur koetshuis bij villa 'Moesbosch', met bedstede in opkamer.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.715].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE166)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE167 datum: juli 1999
toelichting: Interieur koetshuis bij villa 'Moesbosch', met kapconstructie in het stalgedeelte.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.714].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE167)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE168 datum: juli 1999
toelichting: Mogelijk is alleen het tongewelf onder de villa 'Moesbosch' een overblijfsel van een eerder huis dat op deze plaats heeft gestaan. Tegenwoordig is deze kelder in gebruik als wijnkelder.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.716].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE168)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R499 datum: ca 1950
toelichting: Dat 'Moesbosch' en 'Der Boede' als familiegoed van de familie Van Doorn werden beschouwd, wordt nog het meest onderstreept doordat mr. Abraham van Doorn in 1812 een heus familiegraf stichtte op 'Moesbosch'. Hij liet in de zuidwesthoek van de buitenplaats een grafkelder bouwen, mogelijk als gevolg op zijn verheffing in de Franse adelstand tot Chevalier de l'Empire door keizer Napoleon. De verheffing van de familie Van Doorn in de Nederlandse adelstand heeft hij niet meer meegemaakt, daar hij op 31 mei 1814 als eerste werd bijgezet in het familiegraf.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R499)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE169 datum: juli 1999
toelichting: Vooraanzicht grafkelder bij villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.709].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE169)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE170 datum: juli 1999
toelichting: Detail hardstenen plaat met inscriptie op de grafkelder bij villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.712].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE170)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE171 datum: juli 1999
toelichting: Achterzijde grafkelder bij villa 'Moesbosch'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [328.710].

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE171)    
fotonr: RCE083 datum: 1771
toelichting: Jacob van der Mandere was in 1726 raad van Vlissingen en in 1732-1733 schepen en erna ook burgemeester van Vlissingen. Verder was hij bewindhebber van de Oost Indische Compagnie te Vlissingen. Hij was eigenaar van het Slot Der Boede. In 1745 sloeg voor Der Boede het noodlot toe toen het slot compleet door brand werd verwoest. Jacob gaf kort na de brand opdracht aan de Antwerpse architect en steenhouwer Johan Pieter van Baurscheit om een nieuw herenhuis te bouwen. Het nieuwe Huis Der Boede werd in 1752 opgeleverd. In 1771 werd door de heer Freijtag het tot Der Boede behorende bezit van Jacob van der Mandere opgemeten en vastgelegd op de hier getoonde kaart. Op de pagina over Der Boede is een groter fragment van deze kaart ingezoomd op het tuinontwerp te zien.

Kaart uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [19.332]
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE083)
fotonr: R501 datum: voor 17 mei 1903
toelichting: Het huis 'Der Boede' komt voort uit een ridderlijk slot waarvan reeds in 1188 melding wordt gemaakt. In 1745 sloeg voor 'Der Boede' het noodlot toe toen het slot compleet door brand werd verwoest. De toenmalige eigenaar, Jacob van der Mandere, gaf kort na de brand opdracht aan de Antwerpse architect en steenhouwer Johan Pieter van Baurscheit om een nieuw herenhuis te ontwerpen. Dit werd in 1752 opgeleverd. Tot het begin van de vorige eeuw is het herenhuis in bezit geweest van invloedrijke families. Na de droogmaking van Walcheren werd het huis gebruikt voor de opvang van repatrianten en oorlogsinvaliden. Later kwamen er ook verplegings- en zorgbehoevenden uit de directe omgeving in 'Der Boede' wonen waardoor hier op 15 augustus 1949 het eerste verpleeghuis van Nederland ontstond. In 1953 werden twee verpleegvleugels aan het hoofdgebouw toegevoegd, naar een ontwerp van prof. M. F Duintjer. Deze vleugels werden in 2004-2005 gesloopt bij de renovatie van het landhuis waardoor het weer in zijn oorspronkelijke vorm te bewonderen is. Aanvulling? Reageer!
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R501)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R504 datum: voor 1906
toelichting: In 1805 wordt 'Der Boede' door de familie van der Mandere verkocht aan de familie van Doorn. In 1838 komt het in handen van de familie Lantsheer. Willem Hendrik de Bruyn (burgemeester van Melis- en Mariekerke), bewoonde 'Der Boede' op zijn beurt tot 1904. In 1905 komt het opnieuw in handen van de familie van Doorn. In 1924 wordt notaris Jan Loeff en hierna zijn zoon Pieter Loeff eigenaar, eind jaren dertig gevolgd door bankier Jacob Mees. In 1940 wordt 'Der Boede' tenslotte gevorderd door de Duitsers en bewoond door Wilhelm Münzer. Op de foto staat de maaiploeg.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R504)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: V001 datum: 14 juli 1908
toelichting: Bij de installatie van Henri Jacques Emile Gerlach van St. Joosland als burgemeester van Koudekerke werd er voor de schoolkinderen van 't Zand en Koudekerke een groot tuinfeest gehouden in het park bij 'Der Boede'. De buitenplaats werd vanaf 1908 door deze nieuwe burgemeester van Koudekerke bewoond. Hij was toen in afwachting van de bouw van 'Huys ter Schelde' (1910). De schoolkinderen gingen op de bordestrap voor het herenhuis samen met de nieuwe burgemeester op de foto. Hij staat achteraan met links naast hem zijn echtgenote Pieternella Francina Gerlach-Penny en rechts zijn zoon Han. Aanvulling? Mail de webmaster!
SCHOOLKINDEREN OP BORDESTRAP DER BOEDE TE KOUDEKERKE (V001)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: J040 datum: ca 1935
toelichting: Tijdens inundatie in 1944 en 1945 leed de tuin en bijzondere flora op het landgoed 'Der Boede' onherstelbare schade. Dankzij het feit dat het landgoed zo´n 4 meter boven NAP ligt konden enkele bomen toch de watertijd overleven. De herinrichting van 'Der Boede' werd door landschapsarchitect Christiaan Pieter Broerse (1902-1995) ter hand genomen. Van het oorspronkelijke negentiende- eeuwse tuinontwerp zijn nog slechts enkele elementen terug te vinden, zoals de lindekom en enkele akkers.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (J040)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE084 datum: 1910-1935
toelichting: Voorzijde Huis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [ST-1.642].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE084)    
fotonr: RCE085 datum: voor 1940
toelichting: Achterzijde Huis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [ST-43].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE085)
fotonr: RCE086 datum: voor 1940
toelichting: Interieur Huis 'Der Boede'. Zaal met geschilderd behang (doek) en marmeren schoorsteenmantel met wit marmeren versiering (XVIIId), afkomstig uit een huis aan de Londense kaai te Middelburg.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [ST-25].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE086)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: U008 datum: 1949-1953
toelichting: In 1805 wordt mr. Abraham van Doorn eigenaar van 'Der Boede'. Hij liet in het najaar van 1806 een nieuwe oprijlaan aanleggen. Aan het begin van de oprijlaan liet hij een inrijhek, dat van een andere buitenplaats afkomstig was, tussen twee nieuwe hardstenen posten (XVIIIA) plaatsen. De oude monumentale poort, die vroeger op dezelfde plek stond moet dan dus al zijn verdwenen. In 1949 werd het inrijhek met de posten verplaatst naar z'n huidige plek. De foto toont het landhuis zonder de in 1953 gerealiseerde verpleegvleugels. Het terrein was op dat moment nog 'verboden toegang'.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (U008)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE087 datum: 1949-1953
toelichting: Fragment van een ontwerptekening van architect prof. M.F. Duintjer voor Verzorgingstehuis 'Der Boede'. In 1953 werd 'Der Boede' dat sinds 15 augustus 1949 als verpleeghuis fungeerde met twee vleugels uitgebreid. De architect had zich voor zijn ontwerp laten inspireren door paleis Soestdijk. Aan beide zijden van het monumentale pand werden trappen en liften geplaatst.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [84.604].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE087)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R768 datum: 30-9-1953
toelichting: In 1953 werd 'Der Boede' dat sinds 15 augustus 1949 als verpleeghuis fungeerde met twee vleugels uitgebreid naar ontwerp van prof. M.F. Duintjer die zich hiervoor had laten inspireren door paleis Soestdijk. De toenmalige bewoonster van dit paleis, H.M. Koningin Juliana, toonde zich bereid om op 30 september 1953 het openingslint door te knippen. Links van haar staat burge- meester Dregmans van de gemeente Koudekerke die vele jaren secretaris van het bestuur was. Rechts van de koningin de burgemeester van Souburg, de heer Stemerding, die de eerste voorzitter was.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R768)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: J041 datum: 1953
toelichting: Vermoedelijk is deze foto vlak voor of na de oplevering van de twee verpleegvleugels gemaakt. In ieder geval is hier nog geen hertenkamp voor het verzorgingstehuis aangelegd. De persiennes (dit zijn opvouwbare luiken die uit smalle verticale stroken bestaan) zijn ook nog aanwezig op het oude herenhuis en werden later vervangen door modernere zonwering (markiezoletten).

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R515)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R515 datum: 1953
toelichting: Vermoedelijk is deze foto vlak voor of na de oplevering van de twee verpleegvleugels gemaakt. In ieder geval is hier nog geen hertenkamp voor het verzorgingstehuis aangelegd. De persiennes (dit zijn opvouwbare luiken die uit smalle verticale stroken bestaan) zijn ook nog aanwezig op het oude herenhuis en werden later vervangen door modernere zonwering (markiezoletten).

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R515)    
fotonr: R502 datum: 1953
toelichting: 'Der Boede' is een prachtig voorbeeld van een voornaam achttiende-eeuws blokvormig buitenhuis van zeven traveeën breed en vijf traveeën diep (20 x 15m). Het is gedecoreerd in de rustige en ingetogen Régance stijl, een overgangsstijl tussen de Barok (Lodewijk XIV) en de Rococo (Lodewijk XV). Het pand heeft een klassieke opbouw met souterrain (basement) met toogvormige vensters, twee verdiepingen en een zolderverdieping met een rondlopend zadeldak met dakkapellen. Voor- en achtergevel zijn bekroond met een klassiek driehoekig fronton boven de drie, iets naar voren springende middentraveeën. De gevels zijn verticaal geleed door middel van lisenen met erboven gekoppelde consoles, die de zware kroonlijst en het fronton ondersteunen. Het landhuis 'Der Boede' vertoont typische kenmerken van het werk van architect en steenhouwer Johan Pieter van Baurscheit, zoals het balkon, de dubbele consoles, de raamomlijstingen en het houtsnijwerk. Dit laatste kenmerkt zich, door de bladmotieven en het vrouwenkopje, dat als ornament op de dakkapellen is aangebracht.
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R502)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R512 datum: ca 1955
toelichting: Zicht op 'Der Boede' vanaf de Vlissingsestraat. Voordat de buitenplaats in 1949 als verpleegtehuis werd ingericht door de 'Stichting Rusthuizen Walcheren' waren ouderen en hulpbehoevenden vooral afhankelijk van familie, de armenzorg of liefdadigheid. Er werd gestart met 40 personeelsleden en 80 patiënten. Sinds 1967 verzorgd de 'Stichting Verpleeg- en Rusthuizen Zeeland' de revalidatie van ouderen en is uitgebreid met 'Ter Poorte' (1958) en 'De Vliedberg' (1975). Sinds 2001 worden ouderen dichter bij hun woonplaats gehuisvest in kleinere centra.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R512)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R505 datum: 1955-1956
toelichting: In 1805 wordt mr. Abraham van Doorn eigenaar van 'Der Boede'. Hij liet in het najaar van 1806 een nieuwe oprijlaan aanleggen. Aan het begin van de oprijlaan liet hij een inrijhek, dat van een andere buitenplaats afkomstig was, tussen twee nieuwe hardstenen posten (XVIIIA) plaatsen. De oude monumentale poort, die vroeger op dezelfde plek stond moet dan dus al zijn verdwenen. In 1949 werd het inrijhek met de posten verplaatst naar z'n huidige plek. De foto toont het landhuis met een van de in 1953 gerealiseerde verpleegvleugels.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R505)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE088 datum: maart 1956
toelichting: Voorzijde verzorgingstehuis 'Der Boede', met de verpleegvleugels aan weerszijden van het monumentale pand. Links ziet u de dakopbouw voor één van de liften. De parsiennes zijn hier reeds verwijderd.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [47.763].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE088)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE089 datum: maart 1956
toelichting: Interieur verzorgingstehuis 'Der Boede'. De foto toont een boog aan het plafond bij de trap naar de eerste verdieping.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [47.773].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE089)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE090 datum: maart 1956
toelichting: Interieur verzorgingstehuis 'Der Boede'. De foto toont een details van de trap naar de eerste verdieping.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [47.773].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE090)    
fotonr: RCE091 datum: maart 1956
toelichting: Interieur Huis 'Der Boede'. Rechter voorkamer met geschilderd behang (doek) en marmeren schoorsteenmantel met wit marmeren versiering (XVIIId), afkomstig uit een huis aan de Londense kaai te Middelburg.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [47.765].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE091)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R516 datum: na maart 1956
toelichting: 'Der Boede' is opgetrokken met een gladde donkerrode baksteen en is in de middentraveeën van de voor- en achtergevel tot de kroonlijst met natuurstenen decoraties in rustica motief versierd. Achter de ronde natuurstenen bordestrap aan de voorzijde bevindt zich de ingang naar het souterrain. De trap heeft fraaie rondlopende smeedijzeren balustrades. De natuurstenen omlijsting van deur en balkonvenster erboven zijn sierlijk geprofileerd met als sluitsteen respectievelijk een vrouwenhoofd en een palmet met voluten. Lees hier meer over deze buitenplaats.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R516)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R519 datum: jaren 60
toelichting: Luchtfoto van de verpleeg- inrichting voor langdurig zieken 'Der Boede' met links het Verpleeghuis 'Ter Poorte' en op de voorgrond het L-vormige zustershuis. De vleugels aan het landhuis van 'Der Boede' zijn ontworpen door prof. M.F. Duintjer. De gebouwen van 'Ter Poorte' werden door architect Arend Rothuizen ontworpen. De drie vleugels van dit gebouw kregen de namen van de prinsessen Wilhelmina, Magriet en Marijke en lagen in een parkachtige omgeving. Op de achtergrond is het fruitteeltbedrijf van de familie Serier te zien. Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R519)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R508 datum: 1961-1962
toelichting: Zicht op één van de vista's bij 'Der Boede' vanaf de Vlissingsestraat. Op de voorgrond bevindt zich het hertenkamp waaraan koningin Juliana bij de opening in 1953 een koppel herten schonk. Sindsdien is het hertenkamp voor veel ouders met jonge kinderen een vaste tussenstop. De oude lindekom die zeer waarschijnlijk nog stamt uit het negentiende-eeuwse tuinontwerp wordt sindsdien gebruikt als drinkplaats. Op de achtergrond het huis uit 1752 en de twee toegevoegde verpleegvleugels uit 1953.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R508)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE092 datum: januari 1964
toelichting: Inrijhek voor verzorgingstehuis 'Der Boede' met twee hardstenen posten (XVIIIA).

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [85.277].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE092)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE093 datum: januari 1964
toelichting: Voorzijde verzorgingstehuis 'Der Boede', met de verpleegvleugels aan weerszijden van het monumentale pand.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [85.276].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE093)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R514 datum: voor 1940
toelichting: Bij de buitenplaats 'Der Boede' hoorde vanouds een koetshuis met stallen en een woning voor de koetsier. Hier is zowel het koetshuis als het woonhuis te zien dat destijds door Cornelis Sanderse werd bewoond. In 1885 was hij al kastelein van 'Der Boede' en later in ca. 1905 pachter en zelfstandig groenteteler. Zijn familie deed dit tot in de jaren zestig. In 1970 werden de gebouwen gesloopt en ging de naam 'Koetshuis' over op de personeelskantine van het verzorgingstehuis 'Der Boede', die hier toen werd gebouwd. Aanvulling? Reageer!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R514)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE131 datum: januari 1964
toelichting: Bij de buitenplaats 'Der Boede' hoorde vanouds een koetshuis met stallen en een woning voor de koetsier. Hier is zowel het koetshuis als het woonhuis te zien. In 1970 werden de gebouwen gesloopt en ging de naam 'Koetshuis' over op de personeelskantine van het verzorgingstehuis 'Der Boede', die hier toen werd gebouwd.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [85.275].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE131)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R511 datum: ca 1975-1976
toelichting: Zicht op één van de vista's bij 'Der Boede' vanaf de Vlissingsestraat. Op de voorgrond bevindt zich het hertenkamp waaraan koningin Juliana bij de opening in 1953 een koppel herten schonk. Sindsdien is het hertenkamp voor veel ouders met jonge kinderen een vaste tussenstop. De oude lindekom die zeer waarschijnlijk nog stamt uit het negentiende-eeuwse tuinontwerp wordt sindsdien gebruikt als drinkplaats. Op de achtergrond het huis uit 1752 en de twee toegevoegde verpleegvleugels uit 1953.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R511)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE096 datum: april 2002
toelichting: Inrijhek voor verzorgingstehuis 'Der Boede' met twee hardstenen posten (XVIIIA).

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.256].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE096)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE097 datum: april 2002
toelichting: Voorzijde verzorgingstehuis 'Der Boede' met op de voorgrond een standbeeld.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.261].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE097)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE098 datum: april 2002
toelichting: Voorzijde verzorgingstehuis 'Der Boede' gezien vanaf de oprit.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.258].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE098)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE099 datum: april 2002
toelichting: Vooraanzicht verzorgings- tehuis 'Der Boede' gezien door het hek van het park.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.259].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE099)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE100 datum: april 2002
toelichting: Voorzijde verzorgingstehuis 'Der Boede' gezien vanaf het park.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.257].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE100)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE101 datum: april 2002
toelichting: Close-up voorgevel van verzorgingstehuis 'Der Boede' met bordes en wapenschild in het fronton.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.260].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE101)    
fotonr: RCE102 datum: april 2002
toelichting: Achtergevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.253].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE102)
fotonr: RCE103 datum: april 2002
toelichting: Achtergevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.254].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE103)
fotonr: RCE104 datum: april 2002
toelichting: Achtergevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [537.255].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE104)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE105 datum: 7 juni 2002
toelichting: Achtergevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [349.516].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE105)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE106 datum: juli 2004
toelichting: Overzicht voorgevel en rechter zijgevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.124].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE106)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE107 datum: juli 2004
toelichting: Overzicht voorgevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.129].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE107)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE108 datum: juli 2004
toelichting: Overzicht achtergevel verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.123].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE108)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE109 datum: juli 2004
toelichting: Close-up voorgevel, met balkon en fronton boven de middenrisaliet van verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.127].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE109)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE110 datum: juli 2004
toelichting: Close-up voorgevel, met: voordeur en natuurstenen bordes van verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.131].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE110)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE111 datum: juli 2004
toelichting: Close-up voorgevel: middenpartij met balkon boven de voordeur van verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.130].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE111)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE112 datum: juli 2004
toelichting: Close-up achtergevel, met balkon boven de dubbele achterdeur van verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.126].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE112)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE113 datum: juli 2004
toelichting: Close-up achtergevel, met balkon en fronton boven de middenrisaliet van verzorgingstehuis 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.125].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE113)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE114 datum: juli 2004
toelichting: Interieur begane grond 'Der Boede' in de linker voorkamer met stucplafond, schouw en beschilderde wandpanelen.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.132].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE114)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE115 datum: juli 2004
toelichting: Interieur begane grond 'Der Boede' in de linker voorkamer met twee beschilderde wandpanelen.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.139].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE115)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE116 datum: juli 2004
toelichting: Interieur begane grond 'Der Boede' in de rechter voorkamer met schouw.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.134].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE116)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE117 datum: juli 2004
toelichting: Interieur begane grond 'Der Boede' met trap naar de 1e verdieping.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.135].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE117)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE118 datum: juli 2004
toelichting: Interieur 'Der Boede' met glazen plafond boven het trappenhuis.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.133].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE118)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE119 datum: juli 2004
toelichting: Interieur zolder 'Der Boede', met kapconstructie en houten dakbeschot.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.136].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE119)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE120 datum: juli 2004
toelichting: Interieur zolder 'Der Boede', met sleepschoorsteen onder de kapconstructie.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.137].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE120)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE121 datum: juli 2004
toelichting: Dak 'Der Boede' met lantaarn boven het glazen plafond van het trappenhuis.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [506.138].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE121)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE122 datum: mei 2005
toelichting: Detail gootlijst met consoles van 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.428].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE122)    
fotonr: RCE123 datum: mei 2005
toelichting: Hoekdetail van gootlijst met consoles van 'Der Boede'.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.429].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE123)
fotonr: RCE124 datum: mei 2005
toelichting: Interieur trap 'Der Boede', met detail gesneden baluster.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.424].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE124)
fotonr: RCE125 datum: mei 2005
toelichting: Interieur trap 'Der Boede', met details gesneden balusters.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.423].
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE125)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE126 datum: mei 2005
toelichting: Interieur zolder 'Der Boede', met houten kapconstructie.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.426].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE126)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE127 datum: mei 2005
toelichting: Interieur zolder 'Der Boede', met sleepschoorsteen onder de kapconstructie.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.427].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE127)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE128 datum: mei 2005
toelichting: Interieur centrale zaal 'Der Boede', met overzicht plafond.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.421].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE128)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE129 datum: mei 2005
toelichting: Interieur centrale zaal 'Der Boede', met overzicht plafond.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.422].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE129)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE130 datum: mei 2005
toelichting: Interieur trappenhuis 'Der Boede', met stucplafond en lichtkoepel in trappenhuis.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [513.425].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE130)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: RCE094 datum: januari 1964
toelichting: Boerderij Der Boede op adres Vlissingsestraat 23 naast buitenplaats 'Der Boede', bestaande uit een woonhuis en houten schuur uit 1875. Beide gebouwen werden gebouwd in opdracht van de eigenaar van de buitenplaats Willem Hendrik de Bruyn, heer van Melis- en Mariekerke.

Foto uit de collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [85.278].
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (RCE094)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: J037 datum: 1913
toelichting: Villa Albertine werd in 1913 gebouwd en ligt op steenworp afstand van 'Huys ter Schelde' aan de Vlissingsestraat. De villa is in opdracht van Aarnout Ludolph Snouck Hurgronje (1856-1920) ontworpen door architect Evert Knevel (1865-1948) uit Ermelo. Kort voor de afronding van de bouw moet deze foto zijn gemaakt waarop het koetshuis nog ontbreekt. De villa werd vernoemd naar jkvr Albertine Wilhelmina Versluijs (1831- 1908) en heeft later dienst gedaan als school voor fysiotherapie en als zusterhuis van 'Der Boede'.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (J037)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R634 datum: ca. 1913-1930
toelichting: Villa Albertine werd in 1913 gebouwd en ligt op steenworp afstand van 'Huys ter Schelde' aan de Vlissingsestraat. De villa en het koetshuis zijn in opdracht van Aarnout Ludolph Snouck Hurgronje (1856-1920) ontworpen door architect Evert Knevel (1865-1948) uit Ermelo. De villa is vernoemd naar zijn moeder jkvr Albertine Wilhelmina Versluijs (1831- 1908) en heeft later dienst gedaan als school voor fysiotherapie en als zusterhuis van 'Der Boede'. Rechts is het koetshuis te zien dat thans als vakantiehuisje wordt verhuurd door de huidige eigenaren.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R634)    
fotonr: R636 datum: 16-05-1916
toelichting: Villa Albertine met voor de tuindeuren in het midden zittend achter een tafeltje de eigenaar: Aarnout Ludolph Snouck Hurgronje met J. Bellinga (res. 2e luitenant) en H.P. Hendriks (res. 2e luitenant). Het pand is door architect Evert Knevel uit Ermelo ontworpen volgende de principes van de Nieuw Historiserende stijl en bevat een bijbehorende portierswoning annex garage, die door de bewoners het koetshuis wordt genoemd. De bouw werd op 28 december 1912 aanbesteed. De laagste inschrijver was J. de Kroo uit Koudekerke voor een prijs van f. 14.500,-. Albertine werd in 1913 gebouwd en ligt op steenworp afstand van Huys ter Schelde aan de Vlissingsestraat dat door dezelfde architect werd ontworpen. Zie ook foto N050

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R636)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: N050 datum: 16-05-1916
toelichting: Villa Albertine met voor de tuindeuren in het midden zittend achter een tafeltje de eigenaar: Aarnout Ludolph Snouck Hurgronje met J. Bellinga (res. 2e luitenant) en H.P. Hendriks (res. 2e luitenant). Zie ook foto R636

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (N050)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R635 datum: ca. 1935
toelichting: Villa Albertine. Het opschrift op de kaart vermeldt echter 'Villa Albertina'. Beide namen werden in de volksmond door elkaar gebruikt. Albertine is echter de enige juiste schrijfwijze die verwijst naar de moeder van Aarnout Ludolph Snouck Hurgronje: Albertine Wilhelmina Versluijs. De naam 'Albertine' is bij de bouw in de voorgevel aangebracht onder het raam op de tweede verdieping.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R635)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R637 datum: voor 16-7-1939
toelichting: De erkers, een balkon met bakstenen balustrade met sier- metselwerk en de detaillering van ramen en deuren zijn voorbeelden van de opvallend rijke detaillering van dit pand. De kozijnen bevatten schuiframen met roedenverdeling in de bovenlichten, draairamen, ronde en ovale vensters. De terrasdeur aan de voorzijde heeft een rondboog van glas en hout. De ingangspartij is voorzien van een luifel en glas-in-lood met houten voordeur. De gevels bestaan uit een roodbruine, machinale vormbaksteen in kruisverband met siermetselwerk en natuursteen.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R637)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R638 datum: ca 1965
toelichting: Op 1 januari 1986 werd Villa Albertine door brand getroffen. De karakteristieke kap en toren gingen deels verloren waarna de huidige eigenaar de vervallen villa in 1987 kocht. In 1989 werd een nieuw zinken roefdak aangebracht en sindsdien wordt de villa door de bewoners gerenoveerd. De originele elementen van het interieur, die in de loop der jaren zijn verdwenen, worden nu teruggebracht. De rijk versierde metselwerk gevels van de villa bevatten nog vele bijzondere raamvormen en details. De luiken zijn hier op de foto reeds verdwenen.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R638)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: L021 datum: ...
toelichting: Willem (Krijnszoon) de Witte met paard en wagen bij Villa Albertine.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (L021)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R542 datum: ca 1915
toelichting: Iets verderop aan de Vlissingsestraat 40 ontwierp de Ermelose architect Evert Knevel nog een villa: 'Huys ter Schelde'. De nieuwe Koudekerkse burgemeester, Henri Jaques Emile Gerlach van Sint-Joosland betrok deze villa toen deze gereed was in 1910. Na zijn burgemeesterschap was hij nog lid van de Staten van Zeeland en overleed tenslotte op 7 november 1925 op 70- jarige leeftijd in Koudekerke. Zijn vrouw en diens zuster bleven nog in het huis wonen, totdat zij achtereenvolgens in 1946 en 1956 overleden. In dat jaar werd het huis verkocht aan makelaar Willemse.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R542)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R544 datum: ca 1930
toelichting: In eerste instantie zouden er na 1956 repatrianten uit Indonesië in 'Huys ter Schelde' ondergebracht worden, maar dit werd tegengehouden door de burgemeester van Koudekerke, de heer Dregmans. Na drie jaar leegstand werd het pand voor enkele jaren gepacht als 'Nordsee-Erholungsheim' door enkele organisaties rond de Evangelische Kirche in Essen. Daarna werd het geruime tijd door de Stichting Sjaloom gebruikt voor de opvang van thuislozen die hier werden ondergebracht door de Pinkster- gemeente.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R544)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R546 datum: voor 1935
toelichting: Ingekleurde prentbriefkaart van 'Huys ter Schelde'. Deze villa uit 1910 is sinds 1987 in gebruik als hotel-restaurant. Op 29 april 2003 werd een nieuwe zaal in de achtertuin van 'Huys ter Schelde' in gebruik genomen. Om aan het karakteristieke monumentale huis geen afbreuk te doen is ervoor gekozen om de feestzaal drie meter verdiept in de tuin aan te leggen als ware het een folly in een Engelse landschapstuin. Boven- gronds is alleen een grasheuvel, glas en een roodkoperen koepeldak met een doorsnede van 10 meter te zien.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R546)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: J038 datum: ca1930-1935
toelichting: Sinds 1987 is 'Huys ter Schelde' in gebruik als hotel-restaurant. Op 29 april 2003 werd een nieuwe zaal in de achtertuin van 'Huys ter Schelde' in gebruik genomen. Om aan het karakteristieke monumentale huis geen afbreuk te doen is ervoor gekozen om de feestzaal drie meter verdiept in de tuin aan te leggen als ware het een folly in een Engelse landschapstuin. Bovengronds is alleen een grasheuvel, glas en een roodkoperen koepeldak met een doorsnede van 10 meter te zien.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (J038)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R540 datum: 1935
toelichting: De burgemeesterswoning 'Huys ter Schelde' die sinds 1997 de monumentenstatus heeft omvat een rechthoekig bouwvolume van twee bouwlagen met een kap. Het gebouw is voorzien van een aanbouw van één bouwlaag met plat dak aan de linkerzijde en aan achterzijde een aanbouw van één bouwlaag met een kap. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen, betonnen banden, blokken en traptafels. Er zijn boogtrommels van siermetselwerk, diverse muurankers en raamdorpelstenen van geglazuurde oranje baksteen gebruikt. Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R540)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R541 datum: ca 1950
toelichting: De voorgevel van 'Huys ter Schelde' heeft rechts twee bouwlagen en daarboven een trapgevel en links twee bouwlagen met lijstgevel en kap. De topgevel verspringt iets ten opzichte van het linker gedeelte met op de begane grond twee houten schuiframen met gedeeld bovenlicht met glas-in-lood, afgesloten door dubbele boogjes onder gemetselde hanekamvormige boog. Er is over alle gevels een band met siermetselwerk aangebracht.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R541)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R553 datum: ca 1960
toelichting: De topgevel van 'Huys ter Schelde' is uitgevoerd als trapgevel, voorzien van twee stenen met opschrift "ANNO" en "1910". De kruiskozijnen hebben een roedeverdeling in de bovenramen en siermetselwerk in rond- boogvormige boogtrommel, bekroond door leeuwenkop in de sluitsteen en klauwstukken op de bovenste trappen. Achter de trapgevel bevindt zich een klein dwarskapje. Een uitgebreide beschrijving van deze villa is hier te lezen.


Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R553)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: U016 datum: 1944
Tussen huis Ter Schelde en villa l'Espérance bevond zich een barakkenkamp voor Marokkaanse krijsgevangenen die te werk werden gesteld aan de Atlantikwall. Er bestond een grote solidariteit tussen de dorpsbewoners en de gevangenen. Kinderen stopten hen voedsel toe als de groep onder bewaking door het dorp liep of men gooide voedsel over de omheining van het kamp. In ruil voor voedsel gaven zij bewerkte houten stokken aan de bevolking, waarvan er op de foto één rechts te zien is. Zie ook foto U017
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (U016)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: U017 datum: 1944
Tussen huis Ter Schelde en villa l'Espérance bevond zich een barakkenkamp voor Marokkaanse krijsgevangenen die te werk werden gesteld aan de Atlantikwall. Er bestond een grote solidariteit tussen de dorpsbewoners en de gevangenen. Kinderen stopten hen voedsel toe als de groep onder bewaking door het dorp liep of men gooide voedsel over de omheining van het kamp. In ruil voor voedsel gaven zij bewerkte houten stokken aan de bevolking. Zie ook foto U016

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (U017)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R549 datum:1967-1968
toelichting: Hofstede l'Esperance aan de Vlissingsestraat 42 te Koudekerke voor dit door J. Verschoore in 1968 werd herbouwd tot woonboerderij.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R549)    
Noordgevel van l'Espérance aan de Vlissingsstraat te Koudekerke   fotonr: P006 datum:1967-1968
toelichting: Hofstede l'Esperance aan de Vlissingsestraat 42 te Koudekerke voor dit door J. Verschoore in 1968 werd herbouwd tot woonboerderij.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (P006)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: P001 datum: 1968
toelichting: Viering van het hoogste punt bij de herbouw van de woonboerderij l'Esperance aan de Vlissingsestraat 42 te Koudekerke.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (P001)    
Interieur met schouw in woonboerderij l'Espérance   fotonr: P006 datum: 1993
toelichting: Interieur met schouw in woonboerderij l'Esperance aan de Vlissingsestraat 42 te Koudekerke.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (P004)    
Voorzijde l'Espérance aan de Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: P002 datum: 1993
toelichting: Voorzijde woonboerderij l'Esperance aan de Vlissingsestraat 42 te Koudekerke.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (P002)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R550 datum: 1984
toelichting: Woonhuis en schuur op de voormalige buitenplaats 'Bon Repos'. Deze buitenplaats heeft een rijke geschiedenis. In één zin zou je die kunnen omschrijven als ‘Van speelhof tot scoutingboerderij’. De boerenwoning en schuur liggen tegenwoordig wat verscholen achter hoge bomen en bosschages aan de Gerbrandystraat 115 in Vlissingen. Toch is het terrein bij veel mensen bekend, niet in de laatste plaats omdat een aantal scoutinggroepen hier de thuisbasis heeft.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R550)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R164 datum: ...
toelichting: Waarschijnlijk is dit het deel van de Vlissingsestraat dat zich nu bevindt tussen de zijstraten Vlissingse Kleiweg en Piersonstraat aan het begin van de bebouwingslint van de huidige Gerbrandystraat in Vlissingen. De bebouwing is hier bijna geheel veranderd.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R164)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: U032 datum: ...
toelichting: Traditionele houten boerenschuur en bakstenen woonhuis. (nu Gebrandystraat 180). Tijdens de oorlogsjaren bewoond door de familie Vos. De woning is later gesloopt en de schuur is in gebruik door Ruitersport Vereniging 'De Scheldestad'.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (U032)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R167 datum: ...
toelichting: Net voorbij de kruising met de Zuidbeekseweg is deze foto in de richting van Koudekerke gemaakt. De meeste van de hier afgebeelde woningen bestaan nog steeds.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R167)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: J035 datum: ...
toelichting: Net voorbij de kruising met de Zuidbeekseweg is deze foto in de richting van Koudekerke gemaakt. De meeste van de hier afgebeelde woningen bestaan nog steeds.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (J035)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: N176 datum: voor 1944
toelichting: De voormalige Vlissingsestraat ter hoogte van de kruising met de Zuidbeekseweg. Het pand rechts achter de lantaarn was de winkel van de familie Joziasse. Tijdens de oorlog stond hier een doos waarin spullen gedoneerd konden worden voor de Marokkaanse krijgsgevangenen in het nabij gelegen barakkenkamp, zie foto's U016 en U017.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (N176)    
Familie Joziasse voor hun winkel aan de vroegere Vlissingsestraat.   fotonr: N177 datum: 1944-1945
toelichting: Familie Joziasse voor hun winkel aan de vroegere Vlissingsestraat. Het oppervlak van de winkelruit is aanzienlijk verkleind door de enorme glasschade door het oorlogsgeweld dat een nijpend glastekort veroorzaakte. Het gezin is hier gefotografeerd voor de winkel. Ze vluchtten tijdens de bombardementen in 1944 naar de iets verderop gelegen villa Albertine.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (N177)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R163 datum: na 1945
toelichting: De voormalige Vlissingsestraat ter hoogte van de kruising met de Zuidbeekseweg. Alle panden op de foto bestaan nog maar liggen nu in de gemeente Vlissingen (Gerbrandystraat).

Het pand rechts was de winkel van de familie Joziasse. Tijdens de oorlog stond hier een doos waarin spullen gedoneerd konden worden voor de Marokkaanse krijgsgevangenen in het nabij gelegen barakkenkamp, zie foto's U016 en U017.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R163)    
fotonr: S001 datum: ca 1970
toelichting: Op deze luchtfoto, vermoedelijk uit de jaren zeventig, is alleen het linker gedeelte van de oorsponkelijk twee L-vormige bijgebouwen van buitenplaats Lammerenburg zichtbaar die hierna werden omgevoemd tot twee boerderijen. Nadat hofstede 'Lammerenburg' in 1935 werd gesloopt verrezen er diverse schuren, zodat van de twee identieke boerderijen op deze luchtfoto alleen boerderij Groot Lammerenburg nog te zien is. Deze hofstede werd in tenslotte in 1977 gesloopt. In het landschap waren toen nog wel sporen van de voormalige tuinaanleg van de buitenplaats Lammerenburg te zien, waaronder één van de ronde vijvers. Op de achtergrond is de vroegere Vlissingsestraat te zien, tegenwoordig bevindt deze zich in Vlissingen en is deze hernoemd tot Gerbrandystraat.

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Vlissingsestraat te Koudekerke
    VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S001)
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S002 datum: ca 1950
toelichting: Luchtfoto bij Lammerenburg gekeken in westelijke richting (noorden rechts). In het landschap zijn de sporen van de dan reeds verdwenen tuin van buitenplaats Lammerenburg te herkennen, waaronder een gedeelte van de lanen en één van de vijvers. Op deze luchtfoto, is alleen nog het linker gedeelte van de twee L-vormige boerderijen te zien. Deze boerderij lag iets van de Vlissingsestraat af. Deze loopt van links naar rechts en is thans hernoemd als Gerbrandystraat (Vlissingen). Rechts boven de baan naar boerderij Paauwenburg. Verder vallen de contouren van de oude kroonwerken rond Vlissingen op.
Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S002)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S003 datum: ca 1850
toelichting: Deze aquarel van hofstede Lammerenburg werd omstreeks 1850 door een onbekende schilder gemaakt. Op het doek zijn overigens allebei de boerderijen zichtbaar die voortkwamen uit buitenplaats Lammerenburg nadat het herenhuis was gesloopt. De voorste van de twee op het doek werd in 1921 gesloopt vanwege de slechte staat waarin deze verkeerde. De achterste bleef bestaan tot 1977 toen deze werd gesloopt.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S003)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S006 datum: 4-5-1921
toelichting: De Provinciale Zeeuwse Schoonheids- en Archeologische Comissie gaf opdracht tot het maken van deze foto omdat de monumentale schuur van Lammerenburg kort daarop gesloopt zou worden vanwege de bouwvallige staat waarin deze verkeerde. De bijzondere baksteendetaillering stamt nog uit de tijd dat deze gebouwen deel uitmaakten van de fraaie buitenplaats Lammerenburg. In die tijd bevond zich tussen de twee L- vormige gebouwen een poort die toegang bood tot de buitenplaats. De poort verdween voordat de bijgebouwen als boerderij in gebruik werden genomen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S006)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S007 datum: 4-5-1921
toelichting: De Provinciale Zeeuwse Schoonheids- en Archeologische Comissie gaf opdracht aan P. Pelle tot het maken van deze pentekening omdat de monumentale schuur van Lammerenburg kort daarop gesloopt zou worden vanwege de bouwvallige staat waarin deze verkeerde. De bijzondere baksteendetaillering stamt nog uit de tijd dat deze gebouwen deel uitmaakten van de fraaie buitenplaats Lammerenburg. In die tijd bevond zich tussen de twee L-vormige gebouwen een poort die toegang bood tot de buitenplaats. De poort verdween voordat de bijgebouwen als boerderij in gebruik werden genomen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S007)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S008 datum: 4-5-1921
toelichting: De Provinciale Zeeuwse Schoonheids- en Archeologische Comissie gaf opdracht aan P. Pelle tot het maken van deze pentekening omdat de monumentale schuur van Lammerenburg kort daarop gesloopt zou worden vanwege de bouwvallige staat waarin deze verkeerde. De metselwerk details zijn overblijfselen uit de tijd dat deze gebouwen deel uitmaakten van de buitenplaats Lammerenburg. Ze bleven bewaard in de gevels van beide hofstedes tot de sloop in respectievelijk 1921 en 1977.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S008)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S005 datum: voor 1977
toelichting: Schilderij van de in bouwvallige staat verkerende hofstede Groot Lammerenburg. Vermoedelijk is deze aquarel gemaakt vlak voor de sloop in 1977.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S005)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: S004 datum: 1977
toelichting: Het resterende deel van hof Groot Lammerenburg verkeerde in slechte staat alvorens het in 1977 werd gesloopt. De oude schuur die links stond is hier inmiddels al gesloopt.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (S004)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R179 datum: voor 1938
toelichting: Foto van de Vlissingsestraat is in noordelijke richting genomen. De huizen met mansardekappen op de achtergrond staan bij kruising met de Zuidbeekseweg. Links is de trambaan zichtbaar van de Stoomtram Walcheren.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R179)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R162 datum: ...
toelichting: Het winkelpand hier rechts is verdwenen, de huisjes er links van bestaan nog wel. Deze bevinden zich nu aan de Gerbrandystraat 46-54 in Vlissingen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R162)    
Vlissingsestraat te Koudekerke   fotonr: R177 datum: ...
toelichting: De foto is genomen voor het huis op de hoek van de voormalige Vlissingsestraat (nu Gerbrandystraat) en het Grenswegeling. Het meisje met breiwerk is Pie Harpe (dochter van Andries Harpe). Voor haar staat in rouwkledij Keetje Brasser (weduwe van C. van der Leek) met daarnaast Corrie Puijpe (gehuwd met Levinus Brasser), Beth Puijpe, Marie Harpe, Wantje van Vlaanderen (zuster van Frans van Vlaanderen). Op de 2e rij staan Kee Aarnoutse, Ma Vos, Jan Looise, Tan Looise, Tan Vos en Suus van Petegem. Op de 3e rij zitten Arjaan Meerman, Pauw Meerman, Levinus Brasser, Jacob Abrahamse en Kees Abrahamse.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (R177)    
In het eerste huis van het rijtje woonde de familie Huvers, op deze foto staat mevrouw Huvers op het pad het dichtst bij de deur. De dame ernaast en de heer achter de groep is familie uit Rotterdam. De kinderen Jack-Frans Huvers en Wim Huvers staan op de achtergrond voor het eerste huis. De heer Eckhard die een 'gedoetje' had aan de duinen verkocht dit aan de familie Huvers die er een theeschenkerij begonnen. De heer Eckhard kwam toen in hun woning wonen.

In de tweede woning woonde Meerman en in de derde de familie Jasperse. In de vierde woning woonde de weduwe van A. van Vlaanderen die de boerderij Bon Repos na het overlijden van haar man verkocht aan haar zoon Frans van Vlaanderen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
 
De verbindingsweg tussen Koudekerke en Vlissingen ter hoogte van de tankgracht bij de huidige kruising Sloeweg en Gebrandystraat   fotonr: U036 datum: 1944-1945
toelichting: Tijdens de inundatie werd de brug in de verbindingsweg tussen Koudekerke en Vlissingen ter hoogte van de tankgracht bij de huidige kruising Sloeweg en Gebrandystraat al vrij snel door het krachtige water weggespoeld. Na enige tijd werd er een noodbrug aangelegd van plankiers zodat men te voet de tankgracht kon oversteken naar Vlissingen.
VLISSINGSESTRAAT TE KOUDEKERKE (U036)    

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Vlissingsestraat, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. F: Bert Fleurbaaij
afb. P. collectie dr. H.L. Knook
afb. R: archief J. Roose
afb. RCE: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
afb. S: Sjoerd de Nooijer
afb. U: Hans Sakkers
afb. V: Pieter van Vlaanderen

geraadpleegde bronnen:
- archief J. Roose
- Ria Roose-van Noppen
- Karel Noorlander
- Anna Laros - Krebs
- Bert Fleurbaaij
- Leo Janse
- Jaco Simons
- Laboratorium voor Architectuur
- Davidse, P., Ons dorp Koudekerke, deel 2, Klaaswaal, 2003
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Koudekerke in oude ansichten, Zaltbommel, 1975
- Roose, J. en Roose, W.P., Kent u ze nog... die van Koudekerke, Zaltbommel, 1981
- Roose, J. en Roose, W.P., Ons dorp Koudekerke, 1930-1960, Klaaswaal, 1993
- Sakkers, H. en K. Noorlander, Koudekerke in de Tweede Wereldoorlog, Het leven op een eiland in een oorlogslandschap, De Drukkery Schrijverspodium, 2013
- Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- website Huys ter Schelde
- website monumentenregister
- www.zeeuwengezocht.nl
- www.krantenbankzeeland.nl