Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
straatnamen W-Z
- welle
- weststraat
- zuidbeekseweg
- zwaanweg
- zwanenburg

foto's van Zwaanweg Koudekerke
De naam Zwaanweg is net als de straatnaam Zwanenburg afgeleid van de voormalige buitenplaats Zwanenburg. De Zwaanweg heette vroeger Zwaenweg of Swaenweg en liep ongeveer parallel aan de duinen vanaf de buitenplaats in noordelijke richting tot aan de vroegere Aarden Duun Wegt en doorkruiste bijna het gehele grondgebied van Koudekerke. De straat begint tegewoordig op de grens met Vlissingen bij de rotonde Galgeweg-Bachlaan en volgt in grote lijnen nog het oude tracé tot aan de huidige Strandweg, maar loopt vanaf daar nu verder door tot aan de kruising met de Zuidweg. De straat kruist de volgende wegen: Dishoekseweg, Verlengde Dishoekseweg, Slobberduinsepad en Strandweg.
 
Ter Poorteweg te Koudekerke   fotonr: RCE017 datum: november 1963
toelichting: Boerderij Zwaanweg 7.

Aanvulling? Mail de webmaster!
ZWAANWEG TE KOUDEKERKE (RCE017)    
Ter Poorteweg te Koudekerke   fotonr: RCE018 datum: november 1963
toelichting: Boerderij Zwaanweg 7.

Aanvulling? Mail de webmaster!
ZWAANWEG TE KOUDEKERKE (RCE018)    
fotonr: R245 en J049 datum: 1928
toelichting: Een van de oudere hofsteden in de Westhoek was deze, aan de Zwaanweg 7. De ingekleurde foto maakt onderdeel uit van een reeks. Als u op de afbeelding klikt en deze vergroot ziet u boven de welput de 'boom' hangen, waarmee water kon worden geput. Daarachter ziet u de teeltuin, die tegen het gebouwtje stond waarin werd gekarnd. De karn werd aangedreven door een karnwiel, een soort verticale carrousel, waarin de karnhond liep. Willem Kluyfhout zit op de keel van de welput. De meid Dina Kaljouw staat er met juk en emmers bij. Centrale figuur is Zoetje Abrahamse. Zij leefde van 13 april 1851 tot 5 oktober 1929. Ze was 38 toen ze op 8 maart 1889 trouwde met Jan Kluyfhout, toen 47 jaar. Er werden twee zonen geboren, Abraham op 27 februari 1890 en Adriaan op 25 september 1893. Donkere schaduwen kwamen echter op haar levensweg: Reeds op op 11 augustus 1895 stierf Jan Kluyfhout en Zoetje bleef achter met twee kleuters, op een boerderij die ook zorgen gaf.
  Zwaanweg te Koudekerke
    ZWAANWEG TE KOUDEKERKE (R245)
Nieuwe tegenslagen troffen Zoetje, want vijf jaar later, op 4 november 1900, stierf Adriaan, zeven jaar oud en weer vijf jaar later, op 19 augustus 1905 stierf haar vijftienjarige zoon Abraham. Zoetje heeft de rouwdracht nimmer meer afgelegd... Maar ze was een bekwame boerin die uitstekende boter maakte en die met haar helder verstand en veel zakelijk inzicht haar boerderij bleef besturen. Samen met de oude meesterknecht Arjaan van Wallenburg bracht ze het bedrijf tot welstand, ze kwam zelfs in goede doen. Suikertante van velen, noemde iedereen haar 'Moei Zoetje'. Op Koudekerke zong men na "Wie zal dat betalen", met als tegenzang "Moei Zoetje, zal wel burrege". Dit was geen loze kreet. Dat alles nu voorbij, de geslachten komen en gaan. Maar menigeen bewaart een goede herinnering aan deze boerderij, waarin alles zijn kalme gang ging. De nagedachtenis aan hen die goed zijn geweest blijft lang bewaard.

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Zwaanweg te Koudekerke
    ZWAANWEG TE KOUDEKERKE (J049)
fotonr: R547 datum: 1928
toelichting: Ook de oorspronkelijk zwart-wit foto van bovenstaande ingekleurde foto werd als prentbriefkaart verkocht. Ook deze foto betreft Zwaanweg 7.

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Zwaanweg te Koudekerke
    ZWAANWEG TE KOUDEKERKE (547)

copyright © 2001-2022 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Zwaanweg, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. RCE: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort [85.269]
afb. J: Ko de Jong
afb. R: collectie J. Roose

geraadpleegde bronnen:
- Heemkundige Kring Walcheren, De veldnamen van Koudekerke, Middelburg, 1980
- Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort [85.269]