Logo koudekerke.info
recreatie | uitgaan | verblijf
toerisme Koudekerke
zomerdrukte op het strand dishoek (Koudekerke)
1. ZOMERDRUKTE OP HET STRAND VAN DISHOEK
Walcheren is van oudsher voor toeristen het bekendste deel van Zeeland. Het hele schiereiland wordt door witte zandstranden omgeven en wordt door hoge duinen en een brede zeedijk bij Westkapelle tegen de zee beschermd. Waar je ook bent op Walcheren, bijna nergens verlies je het zicht op de duinen. Direct achter de duinen ligt het buurtschap Dishoek en iets verder landinwaarts ligt Koudekerke in de nabijheid van Middelburg en Vlissingen.
 
kaart van Zeeland met ligging van Koudekerke blank Een bezoek aan het strand vormt zowel in de zomer als de winter een ware belevenis. In de zomer kunt u op het strand, dat op het zuiden is geöriënteerd, heerlijk genieten van de zon, die hier van heel Nederland het vaakst schijnt en mede hierdoor de ideale plek vormt voor een geslaagde vakantie. Ook in het najaar en de winter vormt het strand het decor voor een prachtige wandeling langs een bruisende zee en wuivend helmgras. Het gehele jaar door zijn er diverse strandpaviljoens geopend. Ze bevinden zich bij de strandopgangen op enkele honderden meters van elkaar. U kunt hier genieten van het prachtige uitzicht op zee, iets eten, drinken of even een sanitaire stop maken.
2. KAART VAN ZEELAND MET DE LIGGING VAN KOUDEKERKE   blank
De strandpaviljoens verkopen of verhuren in de zomer ook strandspullen zoals strandcabines, stoelen en windschermen. Dan is er op de diverse stranden ook een strandwacht aanwezig en wordt met vlaggen aangegeven of het veilig is om het water in te gaan i.v.m. de wisseling van de getijden. Ook dit jaar weer waren de stranden van de gemeente Veere de schoonsten van Nederland! Dit is beloond met een prestigeus keurmerk: de blauwe wimpel.
 
De duinen en het strand tijdens een najaarsstorm vormen een waar spektakel
3. DE DUINEN EN HET STRAND TIJDENS EEN NAJAARSSTORM VORMEN EEN WAAR SPEKTAKEL
De stranden zijn het gehele jaar vrij toegankelijk. Het badseizoen loopt van 15 mei tot en met 15 september. In deze periode gelden meestal de volgende regels, waarvan enkele alleen tussen 10:00 en 19:00 (overdag*):

- Tijdens het badseizoen moeten honden aangelijnd zijn.
- Paarden zijn toegestaan behalve overdag* in het badseizoen.
- Kitesurfen* is toegestaan behalve overdag* in het badseizoen.
- Wind- en golfsurfen toegestaan behalve overdag* in badseizoen.
- Vliegeren met 2 lijnen toegestaan behalve overdag* in badseizoen
- Motorvaartuigen toegestaan behalve in badseizoen (geen jetski).
- Zeilvaartuigen zijn toegestaan behalve in het badseizoen.
- Strandzeilen is niet toegestaan.
- Naaktrecreatie is niet toegestaan.
- Open (kamp)vuur en barbecue zijn niet toegestaan.
- Let op de borden bij de overgangen voor plaatselijke regels.
 
parkeergelegenheden nabij Dishoek (Koudekerke)   Bij de drie belangrijkste duinovergangen zijn grote parkeerplaatsen aangelegd om bezoekers van het strand dicht bij de strandopgang hun auto te laten parkeren, zonder dat dit hinderlijk is voor bewoners. Hier kan in het badseizoen tegen betaling geparkeerd worden. Ze bevinden zich op loopafstand van de duinen en het strand. Het is niet toegestaan zonder vergunning te parkeren in woonstraten.

De duinovergang bij Kaapduin is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, bij de andere overgangen is een trap aanwezig. Verder zijn bij alle overgangen fietsenstallingen aanwezig en liggen er bij veel stranden vanaf de overgang loopplanken op het strand.
4. PARKEERGELEGEHEID NABIJ DE STRANDEN    
De omgeving van Koudekerke leent zich prima voor vele kilometers wandel- en fietsplezier door de bossen bij de duinen of juist door het prachtige open landschap van Walcheren langs landelijke weggetjes en pittoreske dorpjes. Op de fiets kunt u ook prima de historische steden Middelburg en Veere verkennen of een toertje over de boulevard van Vlissingen maken. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de passerende zeeschepen in de monding van de Westerschelde. Over heel Walcheren is een dicht net van fietspaden aangelegd waardoor u veilig met de fiets op pad kunt. Er zijn bij de lokale VVV en diverse campings fietsroutes verkrijgbaar. Tevens is er op deze website een fietsroute langs oude tramstations op Walcheren te downloaden in pdf (470kb). De Dorpsvereniging Koudekerke heeft deze fietstocht uitgezet langs een groot deel van de oude tramlijn ter ere van de viering van 100 jaar Stoomtram Koudekerke. Het is een fraaie fietsroute die u laat kennismaken met zowel het open karakter van Walcheren als het fraaie wat de kuststrook zo al te bieden heeft.
 
In de omgeving van Koudekerke bevindt zich een dicht net van  fietspaden
5. IN DE OMGEVING VAN KOUDEKERKE BEVINDT ZICH EEN DICHT NET VAN VRIJLIGGENDE FIETSPADEN
De fietstocht leidt u langs dorpjes waar de tram vroeger halt hield. Enkele stationnetjes herinneren hier nog aan. Het eerste deel van de tocht fietst u door het weidse Walcherse landschap naar het schilderachtige Domburg waar voorheen ook het eindpunt van de tramlijn lag. Vervolgens fietst u via de binnenduinrand richting Westkapelle alwaar u een stukje Zeedijk kunt meepikken en zodoende een prachtig uitzicht heeft over het schiereiland. U fietst verder in de beschutting van de bos- en duinranden via het toeristische Zoutelande en Dishoek naar het eindpunt in het dorp Koudekerke. Langs de route liggen velen uitspanningen alwaar een hapje en of drankje kunnen worden genuttigd.
 
Ringrijden op 3e pinksterdag op het dorpsplein te Koudekerke (2005)
6. 3E PINKSTERDAG WORDT TRADITIONEEL MET RINGRIJDEN GEVIERD OP HET DORPSPLEIN TE KOUDEKERKE
Traditioneel vindt op Walcheren tijdens de zomermaanden het ring- en sjezenrijden plaats met op 3e pinksterdag wedstrijden te Koudekerke. In vijf verschillende klassen nemen teams van verschillende dorpen waaronder ook Koudekerke het tegen elkaar op. Naar gewoonte gaat daarbij een groot glas jenever rond na elke ring die gestoken is. Ringrijden is een levend stuk folklore, een kijkspel die haar oorsprong vind in het verre verleden. Winnaar van het toernooi wordt de gene die over de hele dag de meeste ringen heeft gestoken. Liefhebbers van folklore en paardensport komen hier aan hun trekken en kunnen de sport tot half september op heel Walcheren zien.

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. 1-6: Sjoerd de Nooijer