Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
- galgeweg
- groeneweg
- houtenhandlaan
- j. van beierenweg
- john o. forfarstraat
- kaapduinseweg
- karreveld
- kerkhoflaan
- kerkstraat
- koudekerkseweg

straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
straatnamen W-Z
foto's van Kerktraat Koudekerke
De Kerkstraat is ontstaan nadat aan de westzijde van het Dorpsplein een doorbraak werd gemaakt in de tot die tijd vrijwel gesloten bebouwing van de dorpsring. De bebouwing was niet helemaal gesloten omdat enkele kleine paadjes tussen de huizen door liepen zoals de 'Smouzegang' en het 'Bloemkoollaantje'. Het 'Bloemkoollaantje' liep vanaf het Dorpsplein in de richting van het Cithershillepad en werd met de uitbreiding van het dorp in westelijke richting tot straat verbreed en Kerkstraat genoemd.

De straat loopt vanaf het Dorpsplein tot aan De Ruyterstraat en heeft twee zijstraten, dit zijn de Bergstraat en de Cithershillsingel. De Kerkstraat dankt zijn naam aan de kerk op het Dorpsplein die in het verlengde van deze straat staat.
 
Kerkstraat te Koudekerke blank fotonr: 023 datum: voor 1906
toelichting: Op deze foto ziet u de achterzijde van enkele huisjes aan de westzijde van het Dorpsplein. In het midden is een steegje zichtbaar. Hier liep het zogenaamde 'Bloemkoollaantje'. Op deze plek bevindt zich nu de Kerkstraat die het Dorpsplein verbindt met de uitbreiding van het dorp in westelijke richting. Een toelichting van de personen op de foto staat bij de vergroting.Zie ook Dorpsplein
Aanvulling? Mail de webmaster!
BLOEMKOOLLAANTJE TE KOUDEKERKE (023)   blank
fotonr: 028 datum: onbekend
toelichting: Op deze tekening ziet u de achterzijde van enkele huisjes aan de westzijde van het Dorpsplein. Tussen Dorpsplein 13 en Dorpsplein 12 bevond zich een smal steegje. Hier liep het zogenaamde 'Bloemkoollaantje'. Op deze plek bevindt zich nu de Kerkstraat die het Dorpsplein verbindt met de uitbreiding van het dorp in westelijke richting.

Zie ook Kerkstraat.
Aanvulling? Mail de webmaster!
  Bloemkoollaantje te Koudekerke
    BLOEMKOOLLAANTJE TE KOUDEKERKE (028)
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 029 datum: 1938-1957
toelichting: Op deze foto ziet u wederom de achterzijde van enkele huisjes aan de westzijde van het Dorpsplein, alleen nu enkele decennia later. De olmen rond de kerk zijn reeds in 1938 verdwenen. In het midden is een steegje zichtbaar. Hier liep het zogenaamde 'Bloemkoollaantje'. Op deze plek bevindt zich nu de Kerkstraat die het Dorpsplein verbindt met de uitbreiding van het dorp in westelijke richting. De huisjes op de foto links van de steeg werden in 1957 gesloopt, gevolgd door de sloop van de twee langs het laantje in 1958. Zie ook Dorpsplein
Aanvulling? Mail de webmaster!
BLOEMKOOLLAANTJE TE KOUDEKERKE (029)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 357 datum: 1958
toelichting: Sloop woning Dorpsplein 12. Op de achtergrond is de met wilde wingerd begroeide kerk en het smeedijzeren hek zichtbaar. Hiervoor staat nog een oude lantaarn. In 1959 werden tien moderne verlichtingsmasten op het Dorpsplein geplaatst, waarmee in de zomer van 1958 reeds was 'proefgedraaid'. In het Zeeuws Dagblad van 24-12-1958 werd Burgemeester Dregmans geciteerd: "De verlichting is het visitekaartje van de gemeente". De naam van de afgebeelde persoon op de fiets is niet bekend. Zie ook Dorpsplein.
Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (357)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 358 datum: 1958
toelichting: De woning op Dorpsplein 14, rechts naast de doorgang naar de Kerkstraat is hier gereed. De woning aan de andere zijde van de Kerkstraat is inmiddels gesloopt (Dorpsplein 12) en de bouwmaterialen liggen nog op het perceel. Op 23 augustus 1958 werden de bouwmaterialen van 4 recent gesloopte woningen gezamenlijk verkocht.

Zie ook Dorpsplein.
Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (358)    
fotonr: 025 datum: 1959
toelichting: De Kerkstraat gezien in de richting van het Dorpsplein. Links het nog braakliggende terrein van kleuterschool 'De Klimop'. Op de achtergrond de kerk en de panden aan het Dorpsplein. Aan de rechterzijde van de Kerkstraat, ongeveer tegenover de kleuterschool vestigde in 1961 de Rabobank zich in een nieuw pand.

Aanvulling? Mail de webmaster!
  Kerkstraat te Koudekerke
    KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (025)
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 035 datum: 1959
toelichting: Foto is genomen tijdens de bouw van kleuterschool 'De Klimop' aan de Kerkstraat. De kinderen staan ongeveer ter hoogte van de kruising met de Bergstraat. De kleuterschool is in 2010 gesloopt. Op de achtergrond zijn de panden aan het Dorpsplein en de Schuttestraat zichtbaar.

Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (035)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 036 datum: 1959
toelichting: Foto is genomen tijdens de bouw van kleuterschool 'De Klimop' aan de Kerkstraat. De kinderen staan ongeveer ter hoogte van de kruising met de Bergstraat. De kleuterschool is in 2010 gesloopt. Op de achtergrond rechts is de kerk zichtbaar en links de panden aan het Dorpsplein.

Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (036)    
Zicht op de Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 034 datum: na 1959
toelichting: Vanaf de Bergstraat in de richting van de Kerkstraat. Links is de kleuterschool 'De Klimop' in de Kerkstraat zichtbaar, met aan de overkant de woning op Kerkstraat 5 die hier in 1960 werd gebouwd. Op de achtergrond is het pand van café Centraal aan het Dorpsplein zichtbaar.

Zie ook Bergstraat.
Aanvulling? Mail de webmaster!
ZICHT OP DE KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (034)    
Achterzijde Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 030 datum: 1962-1964
toelichting: Op deze foto ziet u de westzijde van het Dorpsplein vanaf de Bergstraat. Herkenbaar is de typische achtergevel van café Centraal (later café Dorpszicht). De toren van de hervormde kerk staat in de steigers wat er op duidt dat de foto in de periode 1962-1964 is gemaakt. Links de achterzijde van het bankgebouw van de Rabobank in de Kerkstraat dat in 1961 is gebouwd.

Zie ook Bergstraat.
Aanvulling? Mail de webmaster!
ACHTERZIJDE KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (030)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 038 datum: 1959
toelichting: Foto is genomen tijdens de bouw van kleuterschool 'De Klimop' aan de Kerkstraat. Rechts zou in 1961 het bankgebouw van de Rabobank verrijzen. Op de achtergrond bevinden zich de panden aan het Dorpsplein. De aanpassingen aan de kap en de gevels van het pand waarin café Dorpszicht is gevestigd zijn duidelijk zichtbaar.

Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (038)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 041 datum: 1959
toelichting: Foto is genomen tijdens de bouw van kleuterschool 'De Klimop' aan de Kerkstraat. De kleuterschool is in 2010 gesloopt. Op de achtergrond de Weststraat.

Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (041)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 026 datum: na 1959
toelichting: De Kerkstraat gezien in de richting van het Dorpsplein. Links kleuterschool 'De Klimop'. De kleuter- school is in 2010 gesloopt. Op de achtergrond de kerk en de panden aan het Dorpsplein.

Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (026)    
Kerkstraat te Koudekerke   fotonr: 043 datum: 1959-1961
toelichting: Kleuterschool 'De Klimop' aan de Kerkstraat. De kleuterschool is in 2010 gesloopt.

Aanvulling? Mail de webmaster!
KERKSTRAAT TE KOUDEKERKE (043)    

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Kerkstraat, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. archief J. Roose

geraadpleegde bronnen:
- archief J. Roose
- Ria Roose-van Noppen
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Koudekerke in oude ansichten, Zaltbommel, 1975
- Roose, J. en Roose, W.P., Kent u ze nog... die van Koudekerke, Zaltbommel, 1981
- Roose, J. en Roose, W.P., Ons dorp Koudekerke, 1930-1960, Klaaswaal, 1993
- Davidse, P., Ons dorp Koudekerke, deel 2, Klaaswaal, 2003
- www.krantenbankzeeland.nl