Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
- poelendaelesingel
- pr. beatrixlaan
- schuttestraat
- slobberduinsepad
- stationsstraat
- strandweg

straatnamen T-V
straatnamen W-Z
foto's van Poelendaelesingel Koudekerke
Tot de aanleg van de bolwerken en singels in 1598 reikte het grondgebied van Koudekerke tot de stadsmuren en -poorten van de stad Middelburg. Hier bevond zich het buurtschap 't Zand. De weg buitenlangs de singels is ontstaan na de aanleg van de bolwerken en bruggen en het stuk dat later de naam Poelendaelesingel kreeg werd toen aangeduid als de singel tussen de Langeville en Vlissingse Poort van Middelburg. Na het afbreken van de poorten en stadsmuren, omstreeks 1872 werden de straatnamen van de singels vastgesteld en werden er ook namen aan de bolwerken toegekend. Het stuk singel dat tegenwoordig de naam Poelendaelesingel heeft werd toen de Vlissingsesingel genoemd en liep tot aan de vroegere Winterstraat in Middelburg. De singel vormde de feitelijke gemeentegrens tussen de gemeenten Koudekerke en Middelburg. Op 20 augustus 1941 werd het Koudekerkse buurtschap 't Zand, onder Duits bestuur, geannexeerd en bij de stad Middelburg gevoegd. Op 20 december 1941 werd het stuk van de Vlissingsesingel vanaf de Winterstraat tot aan de kruising met de Poelendaeleweg hernoemd tot Poelendaelesingel. De straat is vernoemd naar de enkele jaren daarvoor gesloopte boerderij 'Poelendale'. Het stuk vest kreeg de naam Poelendaelevest.

De Poelendaelesingel begint tegenwoordig bij de kruising van de Vlissingsesingel met de Poelendaeleweg en loopt langs de vest tot aan Het Groene Woud.
 
Dishoekseweg te Koudekerke blank fotonr: W004 datum: 1904-1926
toelichting: Herenhuis 'Poelendale' met rechts mevrouw La Brand-Pelle, in de deuropening vermoedelijk haar huishoudster en links mogelijk haar dochter. De singel was hier nog smal en onverhard en aan beide zijden van de weg stonden hoge bomen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
POELENDAELESINGEL TE KOUDEKERKE (W004)   blank
Dishoekseweg te Koudekerke   fotonr: W005 datum: 1904-1926
toelichting: Herenhuis 'Poelendale'. Mevrouw Brand-Pelle staat hier in het midden, links zien we haar dochter en rechts de hulp in de huishouding. Bij het hek rechts is de ingang van de boerderij, die werd bewoond door de familie Poppe.
POELENDAELESINGEL TE KOUDEKERKE (W005)    
Dishoekseweg te Koudekerke   fotonr: W006 datum: ca. 1926
toelichting: Herenhuis en boerderij 'Poelendale'. De bomen aan de singel zijn hier reeds verdwenen en de weg is hier reeds verlegd en verbreed.
POELENDAELESINGEL TE KOUDEKERKE (W006)    
Dishoekseweg te Koudekerke   fotonr: W007 datum: 1904-1926
toelichting: Herenhuis en boerderij 'Poelendale'.
POELENDAELESINGEL TE KOUDEKERKE (W007)    
Dishoekseweg te Koudekerke   fotonr: W008 datum: 1904-1926
toelichting: Herenhuis en boerderij 'Poelendale'.
POELENDAELESINGEL TE KOUDEKERKE (W008)    

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Poelendaelesingel, Middelburg

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. W: Bob van der Weel

geraadpleegde bronnen:
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974