Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
- cithershillsingel
- dishoek
- dishoekseweg
- dorpsplein
- duinstraat

straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
straatnamen W-Z
foto's van Duinstraat Koudekerke
De Duinstraat ligt in het verlengde van de Middelburgsestraat en begint op de kruising met de Biggekerksestraat en eindigt bij de Rondweg Koudekerke (N288). De Duinstraat heeft drie zijstraten: Cithershillsingel, De Ruyterstraat en Strandweg. Vanaf 1951 heeft enige tijd de Couburgstraat bestaan als zijstraat van de Duinstraat ter plaatse van de panden A211-216. Later is de straatnaam weer vervallen en omdat deze straatnaam tegenwoordig aan een andere straat is toegekend staan de foto's van de oude Couburgstraat bij de Duinstraat.
 
Duinstraat te Koudekerke blank fotonr: N005 datum: ...
toelichting: Aan de achterzijde van de woning van familie Roelse bevondt zich deze waterput waar deze vrouw in klederdracht een paar kommen wast. Twee kinderen in dracht kijken toe. Namen van de personen zijn niet bekend.

Kan iemand de locatie van deze woning bevestigen als zijnde het boerenwoonhuis naast La Bon Auberge (de vroegere bakkerij van de familie Roelse)?

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (N005)   blank
Duinstraat te Koudekerke blank fotonr: N036 datum: ...
toelichting: Aan de achterzijde van de woning van familie Roelse bevondt zich deze waterput waar dit familieportret is gemaakt. Namen van de personen zijn niet bekend.

Kan iemand de locatie van deze woning bevestigen als zijnde het boerenwoonhuis naast La Bon Auberge (de vroegere bakkerij van de familie Roelse)?

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (N036)    
Duinstraat te Koudekerke blank fotonr: R054 datum: 1919-1920
toelichting: Bouw van de woningen 'De Couburg' aan de Duinstraat. Het straatje werd vanaf 1951 enige tijd Couburgstraat genoemd, echter na de sloop van de woningen in 1966 verdween deze straatnaam weer en werd de straat weer Duinstraat genoemd. Na de bouw van woningen in het gelijknamige nieuwbouwwijkje 'Couburg' dat iets ten noorden van deze locatie ligt is de straatnaam in 2005 weer opnieuw ingevoerd.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R054)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: R051 datum: 1920-1940
toelichting: De woningen aan de Duinstraat 2, 4, 6, 8, 10 en 12 werden net als de woningen Couburgstraat 1, 3, 5, 7, 9 en 11 in november 1966 gesloopt nadat deze geruime tijd leeg stonden en in slechte staat verkeerden.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R051)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: R055 datum: 1920-1940
toelichting: Ten tijde van de woningnood na de Eerste Wereldoorlog werden tussen 1920 en 1921 twaalf arbeiderswoningen gebouwd door de in 1919 opgerichte woningbouwvereniging 'Couburg'. De burgemeester van Koudekerke was voorzitter van deze vereniging welke gelijktijdig in 't Zand 16 woningen liet bouwen. Het wijkje kreeg de naam 'Couburg'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond op de plek van de op de foto getekende kubus een water- bunker. In de jaren zestig is de akker op de voorgrond bebouwd.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R055)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: Z001 datum: 1930-1940
toelichting: Ten tijde van de woningnood na de Eerste Wereldoorlog werden tussen 1920 en 1921 twaalf arbeiderswoningen gebouwd door de in 1919 opgerichte woningbouwvereniging 'Couburg'. De burgemeester van Koudekerke was voorzitter van deze vereniging welke gelijktijdig in 't Zand 16 woningen liet bouwen. Het wijkje kreeg de naam 'Couburg'. Hier kijkt men langs het rijtje meest noordelijke rijtje woningen in de richting van de Biggekerksestraat.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (Z001)    
Middelburgsestraat te Koudekerke   fotonr: L017 datum: 1944-1945
toelichting: Deze foto uit de watertijd geeft vanaf de Middelburgsestraat een kijkje in Duinstraat waar de nog deels gecamoufleerde waterbunker met geschilderde ramen en deuren op de betonnen muren en houten kap te zien is. Krijn Verhage haalde met paard en wagen drinkwater uit de waterbunker voor de dorpelingen. De bron leverde ook tijdens de inundatie zoet water. Op de achtergrond staan de woningen die werden aanduid als 'De Couburg'. Deze zijn in 1966 gesloopt.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (L017)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: R053 datum: 1960-1961
toelichting: Links de woningen uit 1920 die deel uitmaakten van het wijkje 'Couburg'. De Middelburgsestraat is op de achtergrond te herkennen en rechts is nog net de toren van de kerk te zien. De foto is gemaakt voor de aanleg van de Cithershillsingel omdat rechts nog een akker te zien is waar later deze straat werd aangelegd. De uitbreiding van de 2e fase van het bouwplan West werd in februari 1961 aanbesteed.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R053)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: R057 datum: ca. 1965
toelichting: Ongeveer in het verlengde van De Ruyterstraat, daar waar vroeger de Tramlijn richting Biggekerke liep lag een smal baantje. Links hiervan verrezen in de jaren zestig deze huizen. Rechts hiervan is nog net een hoekje van de boerderij op adres Duinstraat 35 te zien. Links op de foto staat het schakelstation (?) aan de Duinstraat.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R057)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: T015 datum: 29-08-2005
toelichting: Dit was de cichoreifabriek aan de Duinstraat 18. Tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog was er aan veel levensmiddelen een gebrek, zo ook aan koffie. Hiertoe werd er in 1919 aan het Slobberduinschevoetpad bij de spoorlijn van de Stoomtram te Koudekerke een cichoreidrogerij gebouwd in opdracht van 'N.V. Eerste Walcherse Cichorei- worteldrogerij'. In 1920 werd een los- en laadspoor bij de fabriek aangelegd en werd de peekoffiefabriek 'De Zeemeeuw' te Koudekerke opgericht. De voormalige fabriek is in 2008 gesloopt. Meer info.
Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (T015)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: R564 datum: ...
toelichting: Op deze foto staat Johanna Huijsman, de vrouw van Pieter Simon Kodde voor hun boerderij Johannahoeve die gelegen is net buiten de bebouwde kom van Koudekerke aan de Duinstraat. De schuur was 66 meter lang. Hier bevindt zich nu een minicamping met de naam de Kiekendief.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R564)    
Duinstraat te Koudekerke   fotonr: R563 datum: na 1969
toelichting: Deze bungalow gelegen op adres Duinstraat 22 werd omstreeks 1969 door aannemer Van Noppen gebouwd voor de toenmalige eigenaar Pieter Simon Kodde. De bungalow bestaat tegenwoordig nog steeds. Er achter bevindt zich de boerderij Johannahoeve en een minicamping met de naam de Kiekendief.

Aanvulling? Mail de webmaster!
DUINSTRAAT TE KOUDEKERKE (R563)    

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 13 07 2021

locatie:
Duinstraat, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. R: archief J. Roose
afb. N: Karel Noorlander
afb. T: Theo Meijers
afb. Z001: Krijn Oele

geraadpleegde bronnen:
- archief J. Roose
- Ria Roose-van Noppen
- Karel Noorlander
- Krijn Oele
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Koudekerke in oude ansichten, Zaltbommel, 1975
- Roose, J. en Roose, W.P., Kent u ze nog... die van Koudekerke, Zaltbommel, 1981
- Roose, J. en Roose, W.P., Ons dorp Koudekerke, 1930-1960, Klaaswaal, 1993
- Davidse, P., Ons dorp Koudekerke, deel 2, Klaaswaal, 2003
- www.krantenbankzeeland.nl